(75 % pinot noir, 25 %
chardonnay)
30 oktober 2014 (hos Henri
Giraud i Aÿ)
Doft:
Fantastisk! Kraftfull, brödig och kryddig doft med inslag av brioche, ek, röda
äpplen, honung, mandlar och kex.
Smak:
Underbart fyllig och något bärig smak med en oxiderad ton. Brioche, röda äpplen
och mandlar. Påminner om en lagrad Krug!
Kommentar: Jag brukar inte ta så omfattande anteckningar när jag provar
champagne vid producentbesök. Dels brukar det i regel vara relativt ont om tid
– i princip ingen tid alls för den som gillar att sitta och dofta och smutta på
sitt glas i flera timmar – och dels får man naturligtvis oftast ganska små
mängder av varje champagne. Och dessa kortfattade anteckningar brukar inte leda
till några blogginlägg, men den här gången kan jag inte låta bli att dela med
mig – även om besöket i fråga var för nästan ett år sedan! Den här champagnen
är helt enkelt för bra för att inte lyftas fram! Trots sin relativa ungdom
kunde den visa upp en enorm kraft i både doft och smak som påminde om en lagrad
Krug.
Argonne har ersatt Fût
de Chêne som Henri Girauds årgångschampagne, medan den senare istället har
utvecklats till en multi-vintagecuvée, i likhet med Krugs Grande Cuvée. 2002
var den första årgången av Argonne och detta är den andra. Den kommer givetvis
att fortsätta utvecklas under många år, men är redan idag en riktigt stor
champagne!
Betyg idag: 94
Sannolikt bäst: 2018-2028
Kul! Vi var hos Giraud i sep 2014, och provade 04 Argonne - med liknande intryck, men vi upplevde att Fut de Chene var lite mer utvecklad - och "färdig". Om jag hade några 04 Argonne - så skulle jag spara ett antal år till. Mkt bra grejer! MVH Peter (Vintresserad)
SvaraRaderaHej! Kul! Jag provade också Fût de Chêne samtidigt och håller med dig om att den var mer utvecklad. Tack för att du tittade förbi!
Radera