(80 % pinot noir, 20 %
chardonnay)
11 juni 2015 (hemma)
Doft:
Blommig doft med något brända toner. Inslag av mineral, lakrits och rostat
bröd. Efter ett dygn i kylen framträder fruktiga toner (äpplen och päron) och
lite gräddkola.
Smak:
Mycket sluten, frisk och mycket torr. Ren och naturlig! Mineral och omogna
äpplen. Dagen efter, efter ett dygn i kylskåp, har den öppnat upp sig och visar upp en mer utvecklad sida,
med mer fruktiga och även något gräddiga toner.
Kommentar: Ruppert-Leroy är en nystartad liten producent som håller till i den
lilla byn Essoyes i Aube, bara några få kilometer från gränsen till Bourgogne. Firman
startade när Bénédicte Ruppert och hennes make Emmanuel Leroy tog över fem
hektar odlingar från Bénédictes pappa, Gérard Ruppert. Gérard hyrde mark från
kommunen i början av 80-talet och planterade druvor. Han jobbade ekologiskt
redan från starten, men gjorde inga egna viner. När Bénédicte och Emmanuel fick
möjlighet att ta över odlingarna bestämde de sig direkt för att börja göra sin
egen champagne. De fortsatte att arbeta ekologiskt och har nu även gått över
till ett biodynamiskt arbetsätt. Odlingarna är uppdelade på tre odlingslotter:
Fosse-Grely (med pinot noir och chardonnay), Les Cogneaux (pinot noir) och
Martin Fontaine (chardonnay). Från dessa odlingslotter görs det tre renodlade
vingårdschampagner. Den första årgången de släppte var 2010. Eftersom
verksamheten är ny och kräver stora investeringar tvingas de fortfarande sälja
stora delar av sin skörd för att få ekonomin att gå ihop. De äger inte heller
sina marker utan fortsätter hyra dem från kommunen.
Fosse-Grely görs alltså på
pinot noir och chardonnay. Fördelningen varierar dock från år till år och den
här årgången består av 80 procent pinot noir och 20 procent chardonnay. Champagnen görs helt utan dosage, vilket ger en mycket ren och naturlig smak.
Den har även en mycket låg nivå av svaveldioxid, endast 15 mg/l. Fr o m årgång
2013 har Ruppert-Leroy faktiskt helt slutat med att tillsätta svavel i alla sina
champagner. Emmanuel Leroy menar nämligen att syranivån i vinerna är så hög i
Champagne att det är möjligt att undvika tillsats av sulfiter.
Det här är ännu ett
exempel på en champagne som i dagsläget verkligen behöver dekanteras och få
mycket luft för att komma till sin rätt. Första kvällen, när flaskan är
nyöppnad, är den oerhört sluten; dagen efter har den blommat ut och bjuder på
mer utvecklade toner. Ett ännu bättre tips är att lagra den i fem år!
Betyg idag: 78(+)
Sannolikt bäst: 2020-2025
Sannolikt bäst: 2020-2025
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar