(100 % chardonnay)
13 juni 2015 (hemma)
Doft:
Utvecklad, brödig och rökig doft med inslag av svavel, tändstickor, krut, bränt
bröd, kaffe, ananas och persika.
Smak:
Fruktig, torr och något utvecklad. Omogen persika, honung och lite grapefrukt.
Påtaglig syra.
Kommentar: Se där! Ett sydafrikanskt mousserande vin som levererar en mycket
trevlig upplevelse i förhållande till sin blygsamma prislapp (f n 139 kr för
årgång 2010 på ett statligt bolag i din närhet). Till skillnad mot andra
mousserande viner i samma prisklass är det här champagnelikt och relativt
komplext. Det är tydligt att producenten, som grundades 1983 i Robertson i
nuvarande Västra Kapprovinsen, har höga ambitioner! Man använder sig av
champagnemetoden och gör ingen hemlighet av vad man försöker efterlikna. Detta
vin är till hälften jäst på ekfat och får efter buteljering ligga minst 36 månader på
jästfällningen – vilket därmed tangerar kravet i Champagne för att få
årgångsklassas – innan det degorgeras. Degorgeringsdatum är för övrigt snyggt
angivet på baksidan av flaskan, i det här fallet april 2014.
Utöver denna
årgångscuvée, gjord på chardonnay, består det mousserande utbudet även av en
standardcuvée, en årgångslös rosé och en årgångsdito samt de mer ambitiösa Brut
Zero och Cuvée Clive. Samtliga dessa är gjorda på en blandning av chardonnay
och pinot noir.
Den här flaskan köptes
på Systembolaget i januari i år. Den känns relativt drickfärdig idag, dryga
året efter degorgering, men kan sannolikt vinna en del på ett par års
ytterligare lagring.
Betyg idag: 79
Sannolikt bäst: 2016-2019
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar