Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 25 juli 2015

2009 Graham Beck Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

13 juni 2015 (hemma)

Doft: Utvecklad, brödig och rökig doft med inslag av svavel, tändstickor, krut, bränt bröd, kaffe, ananas och persika.

Smak: Fruktig, torr och något utvecklad. Omogen persika, honung och lite grapefrukt. Påtaglig syra.

Kommentar: Se där! Ett sydafrikanskt mousserande vin som levererar en mycket trevlig upplevelse i förhållande till sin blygsamma prislapp (f n 139 kr för årgång 2010 på ett statligt bolag i din närhet). Till skillnad mot andra mousserande viner i samma prisklass är det här champagnelikt och relativt komplext. Det är tydligt att producenten, som grundades 1983 i Robertson i nuvarande Västra Kapprovinsen, har höga ambitioner! Man använder sig av champagnemetoden och gör ingen hemlighet av vad man försöker efterlikna. Detta vin är till hälften jäst på ekfat och får efter buteljering ligga minst 36 månader på jästfällningen – vilket därmed tangerar kravet i Champagne för att få årgångsklassas – innan det degorgeras. Degorgeringsdatum är för övrigt snyggt angivet på baksidan av flaskan, i det här fallet april 2014.

Utöver denna årgångscuvée, gjord på chardonnay, består det mousserande utbudet även av en standardcuvée, en årgångslös rosé och en årgångsdito samt de mer ambitiösa Brut Zero och Cuvée Clive. Samtliga dessa är gjorda på en blandning av chardonnay och pinot noir.

Den här flaskan köptes på Systembolaget i januari i år. Den känns relativt drickfärdig idag, dryga året efter degorgering, men kan sannolikt vinna en del på ett par års ytterligare lagring.

Betyg idag: 79

Sannolikt bäst: 2016-2019



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar