(70 % chardonnay, 30 %
pinot noir)
När:
4 februari 2014
Var:
På kontoret
Doft:
Blommig, men samtidigt klart kemisk doft. Inslag av pistagenötter, päron, jäst
och brioche.
Smak:
Mycket frisk och mycket torr smak. Lime, gröna äpplen och kex.
Kommentar: Mycket speciell doft (vissa i sällskapet refererade till
lösningsmedel)! Och alldeles för ung idag. Men jäklar vilken potential den här
champagnen har! Det ska bli oerhört intressant att se hur den utvecklas på
några års sikt. Det här är den första i en serie vingårdschampagner från Benoit
Marguet. Druvorna, 70 % chardonnay och 30 % pinot noir, kommer från vingården
Les Crayères i Ambonnay, med mycket kalkrik jord. Delar av denna vingård ägs
för övrigt av Egly-Ouriet, som gör
sin Blanc de Noirs Grand Cru på pinot
noir-druvor härifrån. Jäst på gamla träfat. Degorgerad i maj 2013.
Marguet håller till i
anrika Ambonnay och dess historia sträcker sig tillbaka till 1875 då Emile
Marguet startade sin verksamhet. 2005 bytte huset namn från Marguet-Bonnerave
till Marguet Père & Fils och drivs idag av Benoit Marguet. Han är en
dedikerad vinmakare och har styrt om verksamheten mot ekologisk odling. Man
äger totalt 10 hektar odlingar, belägna i Ambonnay, Bouzy och Mailly.
Champagnen dracks i en
provning tillsammans med André Clouet Silver Brut Nature, Pol Roger 2004 och
Boizel Joyau de France 1989.
Betyg idag: 84(++)
Sannolikt bäst: 2019-2025
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar