Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 30 mars 2014

2009 Vouette & Sorbée Fidèle


(100 % pinot noir)

28 februari 2014 (Manfreds & Vin, Köpenhamn)

Doft: Ganska sluten. Inslag av mineral, jäst, gröna äpplen, citrus och brioche. Efter hand svagt rostade toner med inslag av rostat bröd och möjligen en liten antydan av rostade hasselnötter.

Smak: Outvecklad, komplex, något kryddig, frisk och mycket torr. Omogna äpplen, mineral, en antydan av röda bär och en svag ton av citrusskal. Lång, torr eftersmak. Det känns ungt och oförlöst, trots att flaskan jag dricker ur sannolikt varit öppen ett tag! Det här är utan tvekan ett vin som kräver en hel del luftning idag.

Kommentar: Bertrand Gautherot håller till i den lilla byn Buxières-sur-Arce nere i Aube och beskrivs ofta som den främste lärjungen till (den store) Anselme Selosse. Selosse övertalade odlaren Gautherot att sluta sälja sina druvor till champagnehusen och börja göra sin egen champagne istället. Gautherot lyssnade och hans första årgång blev 2001. Vinerna blev omedelbart en succé, framförallt på vinbarerna i Paris där han gick från okänd till superhet kultproducent på nolltid! Vouette och Sorbée är namnen på två av Bertrands vingårdar och istället för att som brukligt sätta sitt eget namn på etiketten fick alltså dessa ge namn åt egendomen. Bertrand jobbar helt biodynamiskt – han är certifierad sedan 1998 – och lägger ner stor kraft på att hålla sina odlingar i bästa skick. Han minimerar alla former av tillsatser och alla hans champagner är jästa på ekfat och är helt utan dosage. Sedan 2008, då de sista kontrakten med champagnehusen löpte ut, har han tillgång till samtliga fem hektar av sina odlingar och kan totalt producera 32 000 flaskor per år. Det är fortfarande bara hälften av vad Selosse mäktar med och flaskorna är fortsatt mycket svåra att få tag i.

Den här champagnen är nästan uteslutande baserad på 2009 års årgång med ett litet tillägg av reservviner. Den är officiellt årgångslös, inte bara på grund av reservvinerna utan även för att den inte fått ligga tillräckligt lång tid på sin jästfällning. Att det rör sig om 2009 avslöjas av ”R09” på etiketten på flaskans baksida. R står för récolte – skörd. Degorgerad den 10 februari 2012. En spännande champagne med stor potential!

Betyg idag: 82(++)

Sannolikt bäst: 2018-2024



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar