Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 23 februari 2014

2006 Agrapart & Fils Avizoise


(100 % chardonnay)

När: 16 januari 2014

Var: Hemma

Doft: En härligt rik, fruktig doft med brända toner. Inslag av tryffel, svamp, mango, röda äpplen och nougat. Efter en stund framträder klart karamelliserade toner.

Smak: Frisk, torr och utvecklad smak med en balanserad syra. Persika, röda äpplen, tutti frutti, citrusskal och äppleskal. Medellång eftersmak.

Kommentar: En fantastisk champagne! Druvorna, uteslutande chardonnay, kommer från vingårdarna Les Robarts och La Voie d’Épernay, med upp till 60-åriga vinstockar, belägna strax norr om Avize. Vinet jästes på 600-liters gamla ekfat, s k demi-muids, innan det buteljerades (med kork) och fick sin andra jäsning. Den här flaskan buteljerades i maj 2007 och degorgerades i januari 2013. Dosage på 5 g/l.

Agrapart & Fils är utan tvekan en av Champagnes främsta odlare. Det är inte bara på grund av hemvisten i Avize som man jämförs med Selosse! Firman grundades 1894 av Arthur Agrapart, men det var under 1950- och 60-talen som Arthurs barnbarn Pierre lade grunden för dagens framgångar genom att köpa upp mark i Avize och andra grand cru-byar i Côte des Blancs. Idag äger man 10 hektar odlingar – främst i Avize, Cramant, Oiry och Oger – fördelat på ett 60-tal odlingslotter och företaget drivs av bröderna Pascal och Fabrice Agrapart. De bryr sig inte om etiketter, som att utge sig för att arbeta ekologiskt, men jobbar i praktiken utifrån sådana principer. Helt enkelt för att de är övertygade om att ett naturligt och naturnära arbetssätt skapar de bästa vinerna! De undviker exempelvis alla former av kemiska bekämpningsmedel och vinerna utsätts vare sig för filtrering eller klarning. År 2000 började de använda häst istället för traktor för att plöja en av sina bästa odlingar i Avize, eftersom hästen inte gör jorden lika kompakt. Den ursprungliga hästen, som hette Vénus, har även gett namn åt prestigecuvéen som görs av druvorna som odlas här. Både Vénus och Avizoise är terroirspecifika viner, liksom Agraparts tredje årgångschampagne Minéral. Utöver dessa gör man även Les 7 Crus (brut blanc de blancs från två årgångar från sju olika byar, delvis fatlagrad och med tre års lagring på jästfällningen), Terroirs (extra brut blanc de blancs grand cru från två årgångar, delvis fatlagrad och med fyra års flasklagring) och Complantée (extra brut grand cru och en blandning av pinot noir, pinot meunier, pinot blanc, arbane, petit meslier och chardonnay, fatlagrad och med fyra års flasklagring). Tidigare har man även gjort roséchampagnen Les Demoiselles, baserad på Terroirs med tillägg av pinot noir från René Geoffroy i Cumières. Samtliga viner genomgår malolaktisk jäsning.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2017-2025Inga kommentarer:

Skicka en kommentar