Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 16 februari 2014

Jacquesson Cuvée no 736


(53 % chardonnay, 29 % pinot noir, 18 % pinot meunier)

När: 9 januari 2014

Var: Hemma

Doft: Mycket brödig med inslag av jäst, gröna äpplen, gula plommon, mineral och mint.

Smak: Stram, mycket torr och mycket frisk smak. Lime, gröna äpplen och mint. Medellång, mycket torr och rökig eftersmak med inslag av kalk. Mycket syra!

Kommentar: Mycket sluten till att börja med. Den öppnar upp sig efter en stund, men jag upplever den helt klart som betydligt yngre än vad 734:an och 735:an var vid motsvarande tidpunkt! Behöver alltså luftas idag eller ännu hellre lagras i några år!

Cuvée 736 är till 66 % baserad på 2008 års årgång. Reservvinerna kommer till största delen från 2007 och 2006, enligt samma mönster som tidigare, men nytt för denna är att man även tagit med en del av Cuvée 735 i blandningen. Det innebär att det även finns en mycket liten andel årgång 2005 i champagnen. Detta förfaringssätt fortsätter för övrigt i kommande Cuvée 737, som innehåller delar av både 735 och 736! Ett visst skifte i framställningsprocessen med andra ord, jämfört med tidigare då reservvinerna endast kom från de två föregående åren.

Denna flaska degorgerades i november 2012. Dosagen är på 1,5 g/l, vilket är ännu lägre än i de tidigare champagnerna i serien.

Betyg idag: 80(++)

Sannolikt bäst: 2018-2022

Mina intryck av tidigare viner i serien:
2 kommentarer:

  1. Hej igen!
    Hoppas jag inte förorenar din blogg med inlägg... Men dylikt vin drack jag faktiskt igår.... Först till ostron, franska, som inte var lika bra som de irländska jag hade för en tid sedan. Nå, denna Jacquesson 736 prövade jag första gången i juli och blev väldigt förtjust, denna hade en så otrolig "renhet" i smaken fantastiskt fin hög syra som ändå inte störde mot mycket fin nyanserad frukt. Ung.. jo , men på sommaren var den fantastisk. Men igår... nja ngt oprecis, bra men inte den där fantastiska precisa karaktären jag hittade i somras vid några tillfällen! Förmodligen beroende på drickaren, det är ju olika förhållanden man dricker vinet!
    hälsar kransen

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag kan tänka mig att den passade bra till ostron! För övrigt kan det ju vara viss flaskvariation också, exempelvis beroende på olika degorgeringsdatum och hur flaskan har lagrats/behandlats på vägen fram till att man öppnar den.

    SvaraRadera