(ca 40 % chardonnay, 30
% pinot noir, 30 % pinot meunier)
23 maj 2014 (hemma)
Doft:
Bärig och något kryddig doft med inslag av jordgubbar, smultron, hallon, röda
äpplen, rosor och citrus.
Smak:
Torr, frisk och utvecklad. Jordgubbar, hallon och citrus. Medellång eftersmak
av äppelskal.
Kommentar: Billecart-Salmons årgångslösa rosé utvecklas till en riktigt
trevlig champagne om man lagrar den ett par år! Jag är lite osäker på den
exakta druvsammansättningen då det florerar varierande uppgifter, men enligt
den svenska importören Primewine har man i alla fall tillsatt ungefär 7 procent
stilla pinot noir för att få den rosa färgen. Champagnen består av tre på
varandra följande årgångar och efter buteljeringen får flaskorna ligga 36
månader innan de degorgeras. Det innebär att de flaskor som säljs idag,
exempelvis via Systembolagets beställningssortiment, är en blandning av
årgångarna 2008, 2009 och 2010 och att de degorgerades i början av 2014. Det
sistnämnda innebär i sin tur att man bör lagra dessa flaskor 1-3 år för att
champagnen ska hinna utvecklas!
Den här flaskan köpte
jag i Reims i september 2012. Om vi utgår från antagandet att den blev
degorgerad i början av 2012, innebär det att den är baserad på årgångarna 2006,
2007 och 2008.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2015-2018
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar