Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 28 juli 2014

1996 Belle Epoque


(Perrier-Jouët blir härmed producent nr 100 på bloggen)

(ca 50 % chardonnay, 45 % pinot noir, 5 % pinot meunier)

15 juni 2014 (hemma)

Doft: Underbar, mogen och något kryddig doft. Torkad frukt, aprikos, choklad och gräddkola.

Smak: Mogen, frisk och något kryddig smak av grädde, hasselnötter, äpplen, mogen citrus och citrusskal. Mycket syra. Medellång, något bitter eftersmak med inslag av mineral och äppelskal. Påminner en del om Dom Pérignon.

Kommentar: Champagnehuset Perrier-Jouët grundades 1811 av Pierre-Nicolas-Marie Perrier och Rose Adélaïde Jouët. Deras son Charles Perrier-Jouët vidareutvecklade verksamheten och var även borgmästare i hemstaden Épernay. Det var han som skapade den torra champagnen genom att lansera världens första brut 1846. Mottagandet då, i en tid när man ansåg att champagne skulle vara en söt dryck, var till en början inte särskilt översvallande, men idag vet vi att han tänkte helt rätt! Eftersom Charles inte hade några egna barn testamenterade han företaget till sin brorson Henri Gallice, som trots vinlusen och andra motgångar lyckades expandera verksamheten ytterligare. Det gjorde att redan år 1900 var husets årsproduktion uppe i en miljon flaskor. Idag är den siffran tre gånger så hög.

Perrier-Jouët finns fortfarande kvar på den ursprungliga adressen, Avenue de Champagne 28 i Épernay, men ägs idag av Pernod Ricard. Ansvarig vinmakare är Hervé Deschamps.

Belle Epoque, Perrier-Jouëts klassiska prestigecuvée, flaskan med de vackra anemonerna, skapades på 1960-talet efter att man hittat en flaska från 1902 med ett emaljerat konstverk bestående av japanska anemoner i art nouveau-stil av glaskonstnären Émile Gallé. Den gamla flaskan beställdes ursprungligen av Henri Gallice och hade stått och samlat damm i Perrier-Jouëts källare tills den hittades någon gång efter andra världskriget. Flaskan inspirerade dåvarande vinmakare och marknadschef att skapa en prestigechampagne som skulle säljas i en lika vacker flaska. Namnet på champagnen föll sig säkert naturligt då tidsepoken, la belle époque, sammanföll med art nouveau. Den första årgången (1964) av Belle Epoque släpptes 1969 och bestod till hälften av chardonnay, nästan lika mycket pinot noir samt en skvätt pinot meunier. Denna blandning står sig än idag för den ”vanliga” Belle Epoque, som sedan en tid tillbaka fått sällskap av Belle Epoque Rosé och den exklusiva Belle Epoque Blanc de Blancs. Sedan i våras finns även den helt nya Belle Epoque Edition Première, en rosé baserad på yngre viner (f n från 2007).

Dracks på halvflaska. Dessvärre en klassisk ”pyskork” och endast några få, små bubblor fanns kvar. Trots det var det en mycket angenäm upplevelse! En riktigt stor champagne från ett stort år.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2013-2018


2 kommentarer:

  1. Hejsan,
    jag letade efter din mail men kunde inte hitta någon så jag ställer min fråga här istället. Jag planerar en resa till champagne i mitten av oktober och tänkte kolla om du har några tips på producenter som du speciellt rekommenderar besök till (naturligtvis främst pga riktigt bra viner men också kanske pga bra bemötande, god inställning till rundtur i vingården etc). Även andra tips på bra affärer eller annat mottages tacksamt. Jag kommer flyga båda vägarna och har därför begränsade möjligheter att få med mig vin (kommer ha två väskor med hem men det blir ju inte mer än ca 18 75 cl flaskor) så om du vet nån producent som kan skicka en beställning direkt till Sverige efter köp på plats vore det ett plus. Min erfarenhet från tidigare vinresor är att det kan vara lite blandat vilka som är beredda att skicka till Sverige.

    Tack för en bra blogg och tack på förhand för svar.


    Med vänlig hälsning
    Viktor (viktor_09@hotmail.com)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag utgår från att du kommer ha tillgång till bil när du väl är på plats i Champagne. Några producenter som är riktigt trevliga att besöka, och som dessutom har mycket bra viner, är Tarlant i Œuilly samt Diebolt-Vallois och Bonnaire i Cramant. Tänk på att boka dina besök i förväg (du hittar kontaktuppgifter på deras resp hemsidor)! Mina favoritbutiker är Salvatori (billigast) och 520 (fantastiskt utbud) i Épernay, Le Parvis vid katedralen i Reims samt den mysiga Au 36 i Hautvillers. Jag känner tyvärr inte till någon producent som skickar direkt till Sverige, men jag har heller aldrig frågat.

      Ha en trevlig resa!

      Radera