Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 16 juli 2014

Drappier Brut Nature Rosé


(100 % pinot noir)

6 juni 2014 (Marchal, Hotel D’Angleterre i Köpenhamn)

Doft: Bärig doft med efter hand svagt rostade toner. Hallon, jordgubbar, röda äpplen och en aning rostat bröd.

Smak: Outvecklad, frisk och torr. Ganska lätt stil. Hallon, smultron, blodgrape och äppelskal. Medellång eftersmak.

Kommentar: Huset Drappier grundades 1808 och håller till i den lilla byn Urville i Aube. Och det är knappast någon överdrift att hävda att de under många år varit den mest kända producenten här i södra Champagne! De gör elva olika champagner i dagsläget och jobbar genomgående med låg dosage och en minimal tillsats av svavel. Det ger naturliga och uttrycksfulla viner. De har 55 hektar egna odlingar där de främst odlar pinot noir, men även bl a de ovanligare druvsorterna petit meslier, blanc vrai (pinot blanc) och arbane. Delar av markerna brukas ekologiskt. Utöver de egna hektaren förfogar de över ytterligare 50 hektar via kontrakterade odlare.

Denna rosé har, som namnet antyder, ingen sockertillsats alls, vilket gör den mycket ren och naturlig. Degorgerad i oktober 2013 är den dock alldeles för ung att dricka idag.

Champagnen dracks till en trevlig trerätters lunch på nyrenoverade Marchal på anrika Hotel D’Angleterre i Köpenhamn. Lokalen har fått ett enormt lyft och restaurangen blev nyligen (mars 2014) belönad med sin första stjärna i Guide Michelin.

Betyg idag: 76

Sannolikt bäst: 2017-2020


Hummer med svamp och vesterhavsost.

Oxfilé med zucchini och örter.

Äppelkaka med vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar