(100 % pinot noir)
6 juni 2014 (Marchal,
Hotel D’Angleterre i Köpenhamn)
Doft:
Bärig doft med efter hand svagt rostade toner. Hallon, jordgubbar, röda äpplen
och en aning rostat bröd.
Smak:
Outvecklad, frisk och torr. Ganska lätt stil. Hallon, smultron, blodgrape och
äppelskal. Medellång eftersmak.
Kommentar: Huset Drappier grundades 1808 och håller till i den lilla byn
Urville i Aube. Och det är knappast någon överdrift att hävda att de under
många år varit den mest kända producenten här i södra Champagne! De gör elva
olika champagner i dagsläget och jobbar genomgående med låg dosage och en
minimal tillsats av svavel. Det ger naturliga och uttrycksfulla viner. De har
55 hektar egna odlingar där de främst odlar pinot noir, men även bl a de
ovanligare druvsorterna petit meslier, blanc vrai (pinot blanc) och arbane.
Delar av markerna brukas ekologiskt. Utöver de egna hektaren förfogar de över ytterligare
50 hektar via kontrakterade odlare.
Denna rosé har, som
namnet antyder, ingen sockertillsats alls, vilket gör den mycket ren och
naturlig. Degorgerad i oktober 2013 är den dock alldeles för ung att dricka
idag.
Champagnen dracks till
en trevlig trerätters lunch på nyrenoverade Marchal på anrika Hotel
D’Angleterre i Köpenhamn. Lokalen har fått ett enormt lyft och restaurangen
blev nyligen (mars 2014) belönad med sin första stjärna i Guide Michelin.
Betyg idag: 76
Sannolikt bäst: 2017-2020
Hummer med svamp och vesterhavsost. |
Oxfilé med zucchini och örter. |
Äppelkaka med vaniljglass. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar