(50 % chardonnay, 30 %
pinot noir, 20 % pinot meunier)
6 juni 2014 (Ved
Stranden 10 i Köpenhamn)
Doft:
Mycket sluten, men efter hand något fruktig. Inslag av mineral och en aning
äpplen.
Smak:
Mycket torr och frisk samt mycket ren och naturlig smak. Päron, mineral, omogna
gröna äpplen och äppelskal. Mycket syra.
Kommentar: Vincent Laval håller till i den premier cru-klassade byn Cumières,
några kilometer nordväst om Épernay. Här driver han familjeföretaget sedan
1996, då han tog över efter pappa Georges. Den senare började odla ekologiskt redan
1971 och Vincent har fortsatt på samma väg, med fokus på ett långsiktigt och
hållbart arbetssätt. För övrigt jobbar man genomgående med jäsning på fat, sen
buteljering (i regel tio månader efter skörden), låg eller ingen dosage och
mycket låga tillsatser av svavel samtidigt som man undviker alla former av
klarning och filtrering. Sammantaget ger det naturliga och supereleganta viner.
Dessvärre äger man endast två hektar odlingar i hembyn och ett halvt hektar i
Chambrecy i västra Montagne de Reims. Och detta, i kombination med låga skördeuttag,
gör att man inte kommer upp i mycket mer än 10 000 flaskor om året. Därför
gäller det att passa på när man får möjlighet att köpa en flaska!
Den här champagnen står
för en mycket stor andel av den totala produktionen. Den är till 90 % baserad
på 2010 års årgång och till 10 % på 2009. Degorgerad 19 april 2013. Ingen
dosage. Vinner i dagsläget på luftning – eller fortsatt lagring!
Betyg idag: 79
Sannolikt bäst: 2018-2023
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar