Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 31 oktober 2019

Vilmart Grand Cellier

(70 % chardonnay, 30 % pinot noir)

18 juli 2019 (hemma)



Årgångslösa Grand Cellier från Vilmart görs på tre efterföljande årgångar och den här utgåvan är baserad på druvor från 2011, 2010 och 2009. Jag köpte två flaskor vid ett besök hos Vilmart i oktober 2014. Den första drack jag ett år senare med stor behållning, även om den kändes ung. Därför har jag goda förhoppningar om en trevlig upplevelse när jag korkar upp den här idag. Dessvärre visar det sig vara en dålig flaska… Den är inte korkskadad, men beter sig inte alls som den borde göra. Doften är förvisso bra, men smakmässigt är den ogin, endimensionell och klart obalanserad. Blint hade jag nog skrivit 75 poäng. Nu när jag vet vad det är blir det noll.

Doft: Utvecklad och komplex doft med inslag av jäst, citrus, gula äpplen, lakrits, rostat bröd, honung, lite gräs och lök.

Smak: Frisk, torr, aningen bitter och något eldig. Syra är påtaglig och den känns obalanserad och något endimensionell. Citron, vit persika och grapefrukt.

Betyg idag: 0

Sannolikt bäst: ?

Tidigare intryck av denna champagne:


tisdag 29 oktober 2019

2011 Vilmart Grand Cellier Rubis

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

12 juli 2019 (Dorint Strandhotel i Binz)



Firar mamma med den här!

Vilmarts årgångsrosé görs med hjälp av saignéemetoden, men istället för att buteljera en ren pinot noir väljer man att tillsätta 40 % chardonnay till den slutliga blandningen. I likhet med odlarens övriga champagner görs den utan den malolaktiska jäsningen och den får tio månaders lagring på ekfat innan den buteljeras. Dosagen uppgår till 8 g/l och flaskan blev degorgerad i april 2016. Jag köpte den från Franska Vinlistan i april 2018 och det här är fortfarande aktuell årgång.

Det är inte längre någon överraskning att Vilmart briljerar även i allmänt svaga årgångar och denna 2011:a är följaktligen mycket, mycket bra och dessutom väldigt charmig! Den kommer dock att vinna på ytterligare lagring.

Doft: Utvecklad, bärig och något kryddig doft med inslag av körsbär, spritpenna, röda äpplen, lakrits, vitpeppar och jordgubbar.

Smak: Bärig, frisk och något utvecklad. Hallon, blodapelsin, körsbär och jordgubbar. Fin kittlande syra!

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2022-2028

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):


lördag 26 oktober 2019

Franck Bonville Brut Grand Cru Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

9 juli 2019 (hemma)



Det är dessvärre inte så ofta jag dricker något från Franck Bonville. Det här är odlarens standardcuvée och den görs, i linje med den Avizebaserade firmans allmänna filosofi, på 100 procent chardonnay. Den här utgåvan bygger på druvor från 2015 och 2014 och dessa kommer från odlingar i Avize och Oger. Flaskan blev degorgerad i juni 2018.

Det här är en trevlig champagne! Doften är både subtil och mångfacetterad på en och samma gång. Smakmässigt är den relativt stram idag. Den förhållandevis höga dosagen (9,2 g/l) känns väl integrerad och är möjligen nödvändig för att få vinet i balans. Flaskan dricks över två dagar med positiv utveckling som följd. 

Doft: Komplex, något kryddig och relativt diskret. Inslag av jäst, lemoncurd, vit persika, kex, mandlar, kardemumma och gula plommon. Dagen efter blir den tydligt fruktig och något parfymerad.

Smak: Fruktig, frisk, och torr med en subtil bitter ton. Citrus, tropisk frukt och kinin. Hög syra. Dagen efter har syran lugnat ner sig och champagnen känns mer harmonisk.

Betyg idag: 81

Sannolikt bäst: 2023-2028


tisdag 22 oktober 2019

2015 Aurélien Lurquin 100 % Meunier Les Crayères du Levant

(100 % pinot meunier)

8 juli 2019 (Julie i Malmö)



Aurélien Lurquin är helt klart ett av de mest intressanta namnen i Champagne för närvarande. Den unge odlaren satte igång sin verksamhet 2007 och började producera champagne så sent som 2013. Han äger 2,3 hektar i Romery, men merparten av druvorna säljs till Leclerc-Briant och den totala produktionen av hans egna viner uppgår till endast 2000 flaskor per år. En stor del av dessa är dessutom stilla viner. Han gör två champagner idag, en på 100 % chardonnay och så denna druvrena meunier. Jag har tidigare druckit 2013, som var den första årgången av denna champagne.

Champagnen är vinifierad och lagrad på ekfat i elva månader. Flaskan blev degorgerad i juli 2018 efter 22 månaders vila på jästen. Gjord utan dosage. Den totala produktionen uppgick till 579 flaskor. 



Den är så klart fortfarande ung, men redan otroligt bra! Den underbara doften är klart komplex medan smaken är mer finstämd och något ciderlik. Blint hade jag gissat att den var klart chardonnaydominerad! Det skulle vara kul att få möjlighet att prova den igen om fem år.

Doft: Underbar! Komplex, blommig, bärig och parfymerad doft med viss sötma. Inslag av jäst, blåbär, kompost, äpplen, tvål, lakrits, mandlar, kex och örter.

Smak: Mycket torr, frisk och något fruktig smak med fin koncentration. Något ciderlik. Blandade äpplen och citron.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2024-2030

Flaskan dracks på fina Julie i Malmö:


söndag 20 oktober 2019

De Sousa Cuvée Mycorhize

(100 % chardonnay)

7 juli 2019 (hemma)



Det grekiska ordet mykorrhiza beskriver samspelet mellan svamptrådar och en växts rötter när dessa lever i symbios med varandra. Genom att de underjordiska svamptrådarna tränger in i exempelvis en vinrankas rötter, hjälper svampen vinrankan att ta upp vatten och viktiga mineralämnen ur jorden. 

Druvorna till denna champagne kommer från en liten odlingslott i Avize med gamla stockar som sköts av Charlotte de Sousa, dotter till Erick. Champagnen är fatjäst och produceras i 1212 flaskor per år. Den här utgåvan har 2012-bas och flaskan blev degorgerad i mars 2016.

Det här är en väldigt bra champagne, som sannolikt kommer att bli ännu lite bättre efter några års ytterligare lagring. Flaskan dricks över två dagar med viss utveckling som följd, där grapefruktstonerna från dag ett ersätts av lime.

Doft: Kraftfull, komplex, brödig och något oxiderad doft med viss fatkaraktär. Inslag av krita, brioche, gräddkola, lakrits, persika, gruyère och lite örter.

Smak: Frisk, torr och något utvecklad. Vit persika, grapefrukt och lime.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2022-2027


lördag 19 oktober 2019

2010 Marie-Courtin Concordance

(100 % pinot noir)

25 juni 2019 (Tranan i Stockholm)



Concordance från Marie-Courtin görs utan tillsats av svavel och precis som odlarens öviga champagner även utan dosage. Druvorna kommer från Dominique Moreaus odling på 2,5 hektar, belägen strax utanför hembyn Polisot i Aube. För övrigt endast några få minuters bilfärd från Cédric Bouchard, vars La Haute Lemblé 2010 jag dricker parallellt med denna champagne!

Dominique Moreaus champagner är alltid baserade på en enda årgång, även om de är officiellt årgångslösa. Aktuell årgång och degorgeringsdatum framkommer av en ingraverad kod längst ner på varje flaska. I det här fallet hittar jag ”C10 D0113 ND”, vilket i klarspråk innebär Concordance 2010, degorgerad januari 2013 och utan dosage (non dosage).



Det här är en mycket bra champagne, men det känns som en relativt svag årgång. Doften bjuder på en fin komplexitet, men smaken är något endimensionell.

En irriterande snuva påverkar mitt omdöme och gör att man möjligen ska känna viss skepsis mot dessa noter!

Doft: Utvecklad och komplex doft av röda äpplen, lite körsbär, hallon, kex, jasmin, hallonbåtar, och hallon/lakritsskallar.

Smak: Frisk och mycket torr. Relativt endimensionell. Vattniga gröna äpplen, torr citron och grapefrukt.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2019-2023

Jag har tidigare druckit årgång 2012 av denna champagne.

torsdag 17 oktober 2019

2010 Cédric Bouchard Roses de Jeanne La Haute Lemblé

(100 % chardonnay)

25 juni 2019 (Tranan i Stockholm)



La Haute Lemblé görs på chardonnay från en liten (0,118 hektar) odling som Cédric Bouchard planterade 2002. Den första årgången som producerades var 2004 (700 flaskor) och det här är den sjunde utgåvan. I likhet med odlarens övriga viner görs den utan dosage och även med så liten övrig påverkan som möjligt. Flaskan blev degorgerad i april 2014.

Det här är mycket bra, men samtidigt den svagaste av de årgångar jag druckit av denna champagne.

En viss förkylning stör mig denna dag, så möjligen ska dessa noter tas med en viss nypa salt!

Doft: Utvecklad, komplex och något fruktig. Inslag av äpplen (först gröna, senare gula), stenmjöl, citrusskal (citron eller lime?), marsipan, honung, mandlar, kex och pistage.

Smak: Mycket torr, frisk, något fruktig och till en början något bitter. Gula äpplen, grapefrukt, en gnutta honung och mogna päron.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2020-2025

Mina intryck av andra årgångar av Haute Lemblé (med länkar till resp inlägg):


måndag 14 oktober 2019

De Sousa Cuvée des Caudalies

(Inlägg 1 111)

(100 % chardonnay)

22 juni 2019 (hemma)



Det finns även en årgångsbetecknad Cuvée des Caudalies, men det här är den årgångslösa varianten. Den är fatjäst, görs på chardonnay från gamla stockar i Avize och består till 50 % av reservviner och till 50 % av vin från den senaste skörden. Den här utgåvan har 2011 som basår och flaskan blev degorgerad i juli 2017 efter fem års lagring på jästfällningen. Dosagen uppgår till 5 g/l.



Den är riktigt härlig redan nu, trots att den rimligen borde behöva några års ytterligare lagring för att prestera på topp! Doften är fantastiskt komplex och ger hopp om framtida stordåd, även om magkänslan säger att årgången har sina begränsningar. Flaskan dricks över två dagar, med viss utveckling som följd.

Doft: Komplex, något fruktig och något gräddig doft med viss sälta. Inslag av krut, persika, clementin, timjan, några nytvättade lakan och fudge. På andra dagen, efter längre tids luftning och vid högre temperatur, uppstår härligt blommiga toner som påminner om Selosse.

Smak: Fruktig och mycket torr smak med fin koncentration. Clementin, en aning grapefrukt, lite gula äpplen och en klick honung. Påtaglig syra.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2023-2028


torsdag 10 oktober 2019

De Sousa Brut Réserve

(100 % chardonnay)

20 juni 2019 (hemma)



Jag har varit dålig på att skriva om De Sousa på bloggen, men det får det bli ändring på nu! Det är en riktigt bra producent från Avize. Det lilla familjeägda huset leds av Erick, som tog över verksamheten 1988 när han var endast 25 år gammal. Hans farfar, Manuel De Sousa, invandrade från Portugal för att hitta arbete, men dog när han var 29. En av Manuels fyra söner, Antoine, gifte sig med Zoémie Bonville och lärde sig att odla druvor. Efter två år som krigsfånge i Tyskland kom han tillbaka till Avize och grundade De Sousa, en verksamhet som sonen Erick utvecklat och expanderat på ett förtjänstfullt sätt. Idag äger man tio hektar odlingar, varav 70 % är planterade med chardonnay – primärt i grand cru-byarna Avize, Oger, Cramant och Le Mesnil-sur-Oger. Man har husstatus och utöver skörden från de egna odlingarna köper man druvor från ytterligare två hektar, vilket innebär att man sammanlagt har tolv hektar till sitt förfogande. 1999 började man ställa om till ett biodynamiskt arbetssätt, 2010 blev man ekologiskt certifierade och 2013 biodynamiskt certifierade. 2004 startade man Zoémie De Sousa som ett slags undermärke och under denna etikett släpper man bl a prestigecuvéen Umami. Inklusive denna del av verksamheten producerar man idag lite mer än 100 000 flaskor per år.



Brut Réserve är en av husets årgångslösa champagner och den görs på chardonnay från Avize, Oger, Cramant och Le Mesnil-sur-Oger. Den här utgåvan har 2008 som basårgång och flaskan blev degorgerad i november 2012, vilket gör att den hunnit få sex och ett halvt år på korken när jag korkar upp den.

Det här är en mycket bra champagne! Trots den långa lagringen efter degorgering är den fortfarande förhållandevis ung och den känns torrare än vad dosagen på 7 g/l indikerar. Flaskan dricks över två dagar. Den är något oförlöst första kvällen, men öppnar upp sig dagen efter.

Doft: Något utvecklad, något oxiderad, något gräddig och komplex doft med inslag av mogna röda äpplen, krut, kumquat, bröd, gräddkola och kaffe. Senare uppstår lite blommiga toner.

Smak: Mycket frisk, mycket torr och något utvecklad. Röda äpplen och torr citrus med en ton av honung. Hög syra.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2020-2025


måndag 7 oktober 2019

2006 Drappier Grande Sendrée

(55 % pinot noir, 45 % chardonnay)

15 juni 2019 (hos Daniel)


                      
Drappiers prestigevin med det (medvetet) felstavade namnet brukar vara ett någorlunda säkert kort! Det gäller även för denna 2006:a, även om det inte är den bästa årgången.

Dosagen uppgår till 5 g/l och flaskan blev degorgerad i februari 2014. Jag köpte den på Systembolaget i augusti 2014. Aktuell årgång idag är 2009. Om man får tro Systembolagets notoriskt opålitliga hemsida är det dock fortfarande 2006:an som finns tillgänglig i beställningssortimentet!

Doft: Utvecklad, fruktig och komplex. Inslag av gula äpplen, aprikos, lite honung, jordgubbar, svamp, ostkant och valnötter.

Smak: Något utvecklad, något fruktig och torr. Persika, äpplen och lite gräddkola.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2021-2026

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

onsdag 2 oktober 2019

Paul Déthune Extra Brut

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

15 juni 2019 (hos Daniel)



Det här är extra brut-varianten av Déthunes standardcuvée (Brut), som för övrigt även buteljeras som brut nature och demi-sec (38 g/l). Extra Brut får en dosage på 5 g/l. Den här magnumflaskan har 2012-bas och den blev degorgerad i oktober 2016.

Det här är en väldigt trevlig champagne! Den bör dessutom vinna en del på lagring – eller på att man helt enkelt dricker den under en längre period än vad vi hann med idag. Den dracks på min vinkompis Daniels inflyttningsfest tillsammans med en uppsjö av fina viner.

Doft: Något utvecklad och något fruktig doft med inslag av äpplen, citrus och brioche.

Smak: Frisk, torr och något fruktig smak av äpplen, lime och mineral.

Betyg idag: 82

Sannolikt bäst: 2021-2026