Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 18 oktober 2017

2006 Olivier Horiot Arbane

(100 % arbane)

2 augusti 2017 (hemma)Det här är en mycket bra men framförallt väldigt intressant champagne från Olivier Horiot! Den är gjord på 100 % arbane (eller arbanne som det också kan stavas), som är den absolut minst förekommande av de sju tillåtna druvorna i Champagne. Det finns en del producenter, som Drappier, Laherte och Benoit Lahaye, som gör champagner som delvis består av arbane, men när det kommer till druvrena arbane känner jag förutom denna endast till Moutard-Diligent som gör en champagne som heter Cépage Arbane Vieilles Vignes. Det är alltså en riktigt sällsynt företeelse det här. Och för att ytterligare understryka det kan man konstatera att det endast gjordes 180 flaskor av den här champagnen! Den här flaskan köpte jag i juni 2017 av Vin & Natur via privatimport på Systembolaget.

Gjord utan dosage. Degorgerad i november 2011.

Doft: Utvecklad, komplex, örtig och fruktig doft med tydliga portvinstoner. Inslag av övermogna plommon, spritpenna, spearmint, champinjoner och mandelmassa. Senare även något brända toner med inslag av crème brûlée.

Smak: Utvecklad, fruktig, kryddig, torr och något eldig smak med portvinskaraktär. Mogna plommon, plommonkärna och grapefrukt. Relativt hög syra.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2017-2022


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar