(100 % chardonnay)
10 augusti 2017 (Hotell
Borgholm)
Agrapart är en av mina
favoritproducenter och det är alltid trevligt när man stöter på en flaska som
hunnit få lite lagring! Notera den gamla etikettdesignen! Nu för tiden har
Agrapart en klart minimalistisk och betydligt mer stilren design på sina
flaskor.
Minéral är den enklaste
av Agraparts årgångschampagner. Den görs på chardonnay från gamla stockar i
Avize och Cramant och är delvis fatjäst. Den här flaskan blev degorgerad i
april 2008. Dosage på 5 g/l.
Champagnen har alltså hunnit
få mer än nio år på korken och det bör vara fullt tillräckligt för att den ska
hunnit nå en klart utvecklad nivå – även när det gäller en så seg årgång som
2002! Och visst är den utvecklad, men inte så
utvecklad som jag hade förväntat mig. Den bjuder faktiskt på tydligt gröna
toner till en början i kombination med en mycket hög, årgångstypisk syra. Den
kan därmed helt klart lagras några år till, men börjar sannolikt närma sig
toppen av sin förmåga.
Doft:
Utvecklad, men samtidigt med tydligt gröna toner till en början. Efter hand
utvecklas klart angenäma calvadostoner! Inslag av bokna äpplen, ost, rågbröd
och mandelmassa.
Smak:
Frisk, torr och något utvecklad. Gula äpplen, citrus (inkl viss skalbeska),
hasselnötter, mandelmassa och müsli. Mycket hög, årgångstypisk syra!
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2018-2024
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Dracks i samband med en sjurätters middag på underbara Hotell Borgholm. Maten såg bl a ut så här:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar