(100 % chardonnay)
8 augusti 2017 (hemma)
Årgången 2002 i
Champagne räknas som en av de största genom tiderna. Men det är också en årgång
som verkligen behöver tid på sig att blomma ut och många champagner från årgången har visat
upp en klart vresig och stram sida när man öppnat dem för tidigt. Jag har den senaste tiden tagit tempen på årgången genom
att dricka några flaskor i ”mellansegmentet” som hunnit få några år på korken och
kommer i en serie blogginlägg beskriva mina tankar kring dessa. Jag kan redan
nu avslöja att den generella slutsatsen är att en del tidigt degorgerade
flaskor helt klart börjar närma sig toppen av sin förmåga idag, men att den
bestående känslan ändå är att de flesta champagner från 2002 fortfarande
behöver några år till i källaren!
Den här flaskan dricks
över två dagar för att ge den en chans att verkligen blomma ut. Det är också
något som behövs då den blir bättre och bättre ju längre tiden går! Det här är självklart
en mycket bra champagne redan idag, men den känns fortfarande relativt ung och
oförlöst. Fortsatt lagring rekommenderas således! Flaskan köpt på Systembolaget
i september 2013. Aktuell årgång idag är 2009.
Doft:
Fruktig och något utvecklad doft med rostade toner. Inslag av brioche, citron,
lime, gula äpplen, jäst och hasselnötter. Dag två även inslag av clementin.
Smak:
Torr, något utvecklad och aningen bitter. Gula äpplen, mandlar, citron och lite
citronskal. Dag två är den mer utvecklad och bjuder då även på toner av
clementin.
Betyg idag: 88(+)
Sannolikt bäst: 2020-2027
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Öppnade en i helgen den är fortfarande väldigt ung.
SvaraRaderaHej! Då var jag alltså lite optimistisk när jag gissade på att det optimala drickfönstret skulle vara från 2020! :) Tack för rapport!
Radera