(100 % chardonnay)
4 augusti 2017 (hemma)
André Jacquart – ej att
förväxla med det tämligen mediokra Reims-baserade kooperativet Jacquart – är en
ambitiös odlare med härliga champagner. Årgångslösa Mesnil Experience görs på
chardonnay från Le Mesnil-sur-Oger. Den är delvis fatjäst och har en dosage
kring 4 g/l. Det finns även en variant av denna champagne som är gjord utan
dosage, Mesnil Experience Brut Nature, som jag drack och skrev om i februari
2016.
Denna flaska har
visserligen hunnit få lite längre lagring, så jämförelsen är inte helt
rättvisande, men den här champagnen känns snäppet bättre än systervinet utan
dosage. Flaskan dricks över tre dagar, med viss utveckling som följd.
Degorgerad i juli (eller
möjligen april) 2014. Flaskan köpt vid ett besök hos producenten i oktober
2014.
Doft:
Brödig, komplex och något utvecklad doft med inslag av ljust bröd, persika och
hasselnötter. Senare rostade toner med inslag av rostat bröd och lite kaffe.
Ännu senare även vitpeppar och svarta vinbär.
Smak:
Mycket frisk, fruktig, torr och något utvecklad. Citron, persika, gula äpplen
och lite grapefrukt. Den håller ihop väl dag två. Dag tre blir den mer
koncentrerad.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2019-2024
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar