(100 % pinot meunier)
30 april 2016 (Fri Vin
2016 i Köpenhamn)
Det här är en ny roséchampagne
från Laherte Frères. I likhet med Les Beaudiers är den gjord uteslutande på pinot meunier. En rosé från Champagne görs i regel genom blandning (den
vanligaste metoden, där man helt enkelt blandar i en skvätt rödvin i det vita
vinet) eller genom maceration (skalkontaktsmetoden, som är det traditionella
sättet att göra rosévin i andra delar av vinvärlden). För att göra den här champagnen
har Aurélien Laherte kombinerat båda dessa metoder! Sammantaget består denna
champagne av 60 % vitt vin, 10 % rött vin och slutligen 30 % rosévin som
framställts genom maceration. Den är till 60 % baserad
på 2013 års skörd och till 40 % på 2012. Dosage på endast 2,5 g/l. Degorgerad i
oktober 2015.
Jag misstänker att den
här champagnen är tänkt att ersätta klassiska Rosé Ultradition i Lahertes, förvisso mycket breda, utbud. Jämfört med den senare är Rosé de Meunier en
betydligt torrare champagne (i Rosé Ultradition varierar dosagen mellan 7-9
g/l) och alltså uteslutande gjord på pinot meunier. Jämför man Rosé de Meunier
med Les Beaudiers, Lahertes bästa roséchampagne, är nykomlingen en lättare
och ”enklare” historia. Dock en mycket trevlig sådan!
Doft:
Bärig och godisaktig. Tydliga inslag av hallongodis blandas med tranbär och
körsbär.
Smak:
Frisk och torr smak av röda bär i en ganska lätt (och lättdrucken) stil.
Betyg idag: 83(+)
Sannolikt bäst: 2020-2024
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar