(Pinot noir, pinot
meunier, chardonnay, pinot blanc, arbanne, petit meslier, pinot gris,
chasselas, gros plant, m fl)
30 april 2016 (Fri Vin
2016 i Köpenhamn)
Le Jardin de la Grosse
Pierre är en odlingslott i Bouzy som ursprungligen planterades av Benoît
Lahayes farfars far 1923. Odlingen kompletterades sedan 1952 när Benoîts farfar rensade
bort en del döda vinrankor och ersatte dem med diverse udda druvsorter. Idag
finns här därför en salig blandning druvor, som odlas sida vid sida, bestående
av bl a pinot noir, pinot meunier, chardonnay, pinot blanc, arbanne, petit meslier,
pinot gris, chasselas, gros plant (även kallad folle blanche) och teinturier!
Odlingen innehåller därmed fler druvsorter än de sju som är tillåtna enligt de
officiella bestämmelserna i Champagne. Tidigare blandade Lahaye dessa druvor
med vin från andra vingårdar, men sedan 2009 gör man en särskild champagne på
druvorna från den här odlingslotten. Alla druvor plockas samtidigt och efter
pressningen får vinet tio månaders fatlagring innan det buteljeras för den
andra jäsningen. Champagnen görs utan dosage.
Med tanke på de ovanliga
(och otillåtna) druvsorterna bör det här vara en helt unik champagne. Tar man
dessutom i beaktande att en del av vinrankorna är 90 år gamla finns det goda
förutsättningar för ett komplext och intressant vin! Det här är den tredje
årgången av denna champagne och den första jag provar. Den känns fortfarande
ung och bör lagras i några år till för att komma till sin rätt, men redan idag
är den mycket bra! Flaskan degorgerad i oktober 2015.
Årgången 2011 i
Champagne brukar beskrivas som dålig, men jag har tidigare konstaterat (bl a i
det här inlägget) att det finns tydliga undantag från den regeln, åtminstone
bland odlarna nere i Aube, Champagnes sydligaste departement. När jag frågade
Benoît Lahaye, som håller till i Bouzy uppe i Montagne de Reims, hur han
upplevde 2011 svarade han att det var en bra årgång även för honom. Med tillägget att han tycker
att varje årgång sedan 2001 varit bra
och säger att anledningen till det är att de jobbar ekologiskt.
Doft:
Komplex, fruktig, något utvecklad doft med inslag av jäst, mineral och en aning
surdegsbröd.
Smak:
Mycket torr och fruktig; fortfarande ung. Vit frukt, mineral och nougat.
Betyg idag: 85(+)
Sannolikt bäst: 2021-2026
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar