(100 % chardonnay)
5 maj 2016 (hemma)
Minéral från Agrapart
görs på chardonnay från gamla stockar i vingårdarna Le Champ Bouton i Avize och
Les Bionnes i Cramant. De båda vingårdarna ligger nära varandra och har samma
typ av jordmån som är rik på krita och som ger champagnen dess mineraliska
toner. Druvorna från Cramant får sin första jäsning på stora
ekfat medan druvorna från Avize vinifieras i ståltankar. Den här flaskan blev degorgerad
i september 2011. Dosage på 5 g/l.
Den har en härlig doft,
men smaken är inte lika bra i dagsläget. Den kan dock (sannolikt) vinna på att
lagras i några år till! Jag dricker champagnen över två dagar och den behöver
ett dygn i en öppnad flaska för att börja öppna upp sig.
Doft:
Utvecklad och brödig doft med rostade toner. Inslag av jäst, mineral, salmiak,
rostad brioche och persika. Dagen efter är den fruktigare och visar upp tydliga
toner av mogen persika samt tuttifrutti och gräddkola.
Smak:
Mycket frisk, mycket torr och sluten. Jag hittar citrusskal, mineral och
persika. På andra dagen har den öppnat upp sig en aning, men känns fortfarande
ung.
Betyg idag: 86(+)
Sannolikt bäst: 2020-2026
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar