(40 % pinot noir, 40 %
chardonnay, 20 % pinot meunier)
4 april 2015 (hemma)
Doft:
Utvecklad, brödig och något fruktig. Rostat bröd, grädde, vanilj och äpplen.
Senare lite brända toner.
Smak:
Torr, mycket frisk och något utvecklad. Gröna äpplen, grädde, citrus och
hasselnötter.
Kommentar: Louis Roederers standardchampagne är ett vin av hög kvalitet. Den
bakomliggande orsaken till det stavas framförallt bra råvara! Till skillnad mot
de övriga stora champagnehusen kommer en mycket stor andel, ca tre fjärdedelar,
av de druvor man använder från egna odlingar. Och kontrollerar man marken själv
är det så klart lättare att säkerställa druvornas kvalitet. Sedan sekelskiftet har bolaget
dessutom börjat ställa om allt fler av sina vingårdar till
ekologisk/biodynamisk odling, för att man är övertygad om att det leder till
högre kvalitet. Ett led i båda dessa strategier var när man häromåret köpte 14
hektar biodynamiskt odlade marker från Leclerc Briant. Ett tecken på att druvkvalitén
faktiskt blivit bättre är att man successivt kunnat sänka dosagen i
standardchampagnen de senaste åren; från att ha legat kring 11-12 g/l är den nu
nere på 8-9 g/l.
Sedan en tid tillbaka
har både den här och årgångschampagnerna fått nya etiketter – ett klart lyft
jämfört med det gamla utseendet!
Genom att knappa in
koden från baksidan av flaskan på producentens hemsida får man reda på att det
i det här fallet handlar om cuvée (basårgång) 2010 som buteljerades 2011 och degorgerades
2014.
Dracks som referensvin
tillsammans med det amerikanska bubblet Quartet från dotterbolaget Roederer
Estate.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar