Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 27 december 2014

1976 Drappier Carte d’Or

(80 % pinot noir, 15 % chardonnay, 5 % pinot meunier)

20 november 2014 (hemma)

Doft: Underbar! Mogen, kryddig och något komplex doft med tydliga sherrytoner. Inslag av russin, jästa gula äpplen, nötter och apelsin.

Smak: Mogen, kryddig, frisk och något bitter smak. Mogna gula äpplen, mogen persika, gräddkola och apelsinskal. Medellång eftersmak med inslag av persikokärna. Bitterheten mildras efter en tids luftning. Mycket syra.

Kommentar: Den här flaskan blev degorgerad i maj 2012 – exemplariskt angivet på framsidan av etiketten – vilket innebär att den fick ligga imponerande 35 år på jästen! Det är tveklöst en mycket bra champagne från en stor årgång, men det känns tyvärr som att den här flaskan passerat sin topp idag och den borde möjligen ha druckits för ett år sedan. Köpt vid ett besök hos Drappier i oktober 2014.

Huset Drappier är bland annat känt för sina stora flaskor, upp till den gigantiska Melchizedek som motsvarar 40 vanliga buteljer. Det som är unikt för Drappier är dessutom att samtliga champagner, inklusive de största flaskorna, får sin andra jäsning i samma flaska som de sedan säljs i. Alla andra champagnehus fuskar, med storlekarna 6 liter och uppåt, genom att de fyller de stora flaskorna med champagne som jäst på mindre flaskor, vilket i praktiken ger en sämre och mindre lagringsduglig champagne!

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2013-2014


En vanlig flaska (75 cl) och en Melchizedek (30 l).

2 kommentarer:

  1. kommer du ihåg hur mycket du gav för flaskan där?

    SvaraRadera