Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 16 april 2014

Laherte Frères Les Clos


(18 % chardonnay, 18 % pinot meunier, 17 % pinot blanc, 15 % petit meslier, 14 % pinot noir, 10 % pinot gris, 8 % arbanne)

14 mars 2014 (hemma)

Doft: Komplex, brödig och kryddig doft med rostade toner. Bröd, jäst, gula äpplen, persika och rostade nötter.

Smak: Först väldigt sluten, men efter en halvtimmes luftning börjar det hända saker! Fruktig, mycket syrlig smak med inslag av gröna äpplen, päron och citron. Medellång, mycket torr och syrlig eftersmak. Mycket syra! Väldigt naturlig! Grymt bra!

Kommentar: Det här är den gamla etiketten. Champagnen heter numera Les 7, eftersom de blev förbjudna att använda namnet Le Clos. Detta då ordet ”clos” antas syfta på en muromgärdad odlingslott (tänk Clos du Mesnil), vilket det inte är fråga om i detta fall. Det är en närmast unik champagne som innehåller samtliga sju tillåtna druvor! Thierry Laherte planterade om ett fält 2003, med samtliga sorter, efter att ha hittat pinot blanc, petit meslier, pinot gris (fromenteau) och arbanne i sina övriga odlingar. Druvorna skördas och pressas tillsammans och årets skörd blandas sedan med reservviner som lagras enligt solera-metoden (med 2005 som startår). Just denna flaska ska, om mina uppgifter är korrekta, bygga till två tredjedelar på 2009 och till en tredjedel på soleran, baserad på årgångarna 2005-2008. Ingen malolaktisk jäsning och ingen dosage.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2017-20222 kommentarer:

 1. hej

  Vilken föredömlig och exemplarisk baksida på flaskan. Tänk om fler kunde ta efter

  Med vänlig hälsning
  Magnus
  www.champagne.se

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag saknar degorgeringsdatum, men för övrigt håller jag med dig!

  SvaraRadera