Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 12 april 2014

2004 Chartogne-Taillet Millésime


(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

8 mars 2014 (hemma)

Doft: Blommig och parfymerad. Mineral, päron, pistagenötter, körsbär och bröd. Efter hand rostade toner och inslag av rostat bröd, nougat och grädde.

Smak: Frisk, fruktig, mycket torr och aningen bitter smak. Mineral, äpplen, körsbär och äppelskal. Medellång, torr eftersmak med inslag av citrusskal.

Kommentar: Chartogne-Taillet är en välrenommerad odlare i Merfy, en liten by strax nordväst om Reims. Familjen Chartogne-Taillet har odlat vin sedan 1485 och sedan 2006 är Alexandre Chartogne-Taillet ansvarig för firman. Alexandre är ännu en i raden av lärjungar till mästaren Anselme Selosse. Han jobbar ekologiskt med fokus på terroir och ett så naturnära arbetssätt som möjligt, vilket bl a inneburit att man mer och mer gått över till att plöja med häst istället för traktor. Man äger elva hektar odlingar planterade med pinot noir, chardonnay, pinot meunier och arbanne. Beroende på förutsättningarna gör man mellan sex och tio olika champagner varje år.

Druvorna till detta vin kommer från vingården Les Couarres i Merfy, med vinrankor planterade 1982. Siffrorna på korken, ”091011”, innebär eventuellt att flaskan degorgerades den 9 oktober 2011. Baksidesetiketten är underligt nog författad på tyska! Flaskan inhandlades på Skål i Köpenhamn.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2018-2023Inga kommentarer:

Skicka en kommentar