Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 17 mars 2014

1999 Cristal

(57 % pinot noir, 43 % chardonnay)

När: 8 februari 2014

Var: Hemma

Doft: Fruktig, utvecklad doft med rostade toner. Plommon, citrus, vit choklad och ljust bröd. Efter hand även inslag av smörkola.

Smak: Frisk, fruktig, torr, komplex och något utvecklad smak. Till att börja med citroner – massor av citroner – såväl sura som söta, ackompanjerade av citronskal, mineral och gröna äpplen. Senare framträder även inslag av plommon och vit choklad. Därefter en aning nougat. Mycket lång, frisk eftersmak med inslag av citrusskal och äppelskal.

Kommentar: Det här är en underbart komplex champagne idag med potential att växa ytterligare!

Historien bakom Louis Roederers prestigechampagne härrör från en tid när Ryssland var den viktigaste exportmarknaden för de stora champagnehusen. Tsar Alexander II, som lär ha varit en stor vän av champagne i allmänhet och av champagnerna från Louis Roederer i synnerhet, bad Roederer att ta fram en exceptionell champagne i en exceptionell flaska enbart åt honom. Champagnen skapades 1876, för övrigt samma år som champagnehuset fyllde 100 år, och man använde ett urval av de finaste druvorna från husets bästa odlingar. För att lyfta fram det exklusiva vinet skapade man en flaska helt i genomskinlig kristall med platt botten. Tsaren blev säkert belåten, men champagnen ifråga lär ha varit extremt söt och efter den ryska revolutionen, när marknaden så att säga försvann, blev huset sittande med ett stort lager flaskor som ingen annan ville köpa. Men efter andra världskriget, och för att konkurrera med Moët & Chandon som nått stora framgångar med sin Dom Pérignon, lanserade man en modern form av den legendariska prestigecuvéen. Idag är flaskan i glas, men fortfarande genomskinligt vit och med platt botten för att hedra sitt ursprung, och täckt av gul cellofan för att skydda vinet mot ljus.

Tyvärr kommer de flesta årgångar av Cristal ut alldeles för tidigt på marknaden. Flaskorna får normalt sett ligga fem-sex år på sin jästfällning innan de degorgeras och sedan åtminstone ytterligare åtta månader innan de släpps till försäljning. Men trots en, för att vara en prestigechampagne, relativt hög dosage om 8-10 g/l är vinet vid denna tidpunkt i regel mycket stramt och alldeles för ungt. Tyvärr inser de flesta inte detta och alldeles för många flaskor dricks alldeles för tidigt av folk som inte förstår hur en vällagrad flaska av den här champagnen kan smaka.

Denna flaska köptes på Les Caves Augé i Paris 2006. Aktuell årgång för närvarande är just 2006.

Betyg idag: 93

Sannolikt bäst: 2018-2028



Tillägg 2021-09-06: Korrigerat druvblandningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar