Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 11 maj 2018

Jacques Selosse Les Carelles

(100 % chardonnay)

28 februari 2018 (hemma)



Les Carelles är en av de sex omtalade och ack så sällsynta vingårdschampagnerna (lieux-dits, plural av lieu-dit) från Jacques Selosse. Den görs på chardonnay från vingården Les Carelles i Le Mesnil-sur-Oger. I likhet med de övriga fem är den baserad på en så kallad réserve perpétuelle, som i det här fallet startades med årgång 2003. Syftet med att basera dessa champagner på årgångsblandningar, till skillnad från att släppa dem som rena årgångsviner, är att Anselme Selosse vill sudda ut årgångsskillnaderna och istället fånga och lyfta fram den lokala terroiren från varje växtplats. Första utgåvan av Les Carelles blev degorgerad vintern/våren 2010 och släpptes i september 2010. Den var då av naturliga skäl en ren årgångschampagne, d v s helt och hållet baserad på 2003, men därefter har soleran utökats med en årgång för varje år som gått. Min flaska, som blev degorgerad 24 februari 2014, bygger således på årgångarna 2003-2007. Dosagen ska enligt uppgift ligga i spannet 0-4 g/l, men för andra degorgeringar har jag sett den specificerad till 2 g/l och gissningsvis stämmer det ganska bra även för den här flaskan.

Låt mig säga det direkt: det här är en fantastisk champagne! Men den känns relativt ung och oförlöst idag och jag får dessutom en känsla av att den möjligen befinner sig i en svag fas för tillfället. Jag är under alla omständigheter helt säker på att den hade vunnit på att få ligga och vila i åtminstone tre år till. Men ibland är nyfikenheten större än tålamodet och man mår knappast dåligt av att dricka den idag! Flaskan konsumeras över två dagar. Köpt på Løgismose i Köpenhamn i december 2017.

Doft: Komplex och framförallt blommig doft med inslag av hyacint, krita, bakpulver, hallon, lite tropiska frukter, honung och hasselnötter. Dagen efter är hyacinttonerna ännu tydligare och då hittar jag även lite margarin och tvål.

Smak: Kraftfull, frisk och mycket torr. Otroligt ren och naturlig, men känns även lite oförlöst. Citrus, gröna äpplen och omogna hasselnötter

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2021-2028

 
 
Tillägg 2022-10-13: Förtydligande kring reservvinerna.

2 kommentarer:

  1. En riktigt spännande Champagne som absolut ska testas. Jag har faktiskt inte skaffat mig möjligheten ännu. Tack för en riktigt bra blogg!

    Mat & dryckguiden – Vi guidar er till de bästa restaurangerna och den godaste Champagnen

    SvaraRadera