Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 24 maj 2018

2007 Vilmart Cœur de Cuvée

(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)

10 mars 2018 (hemma)Cœur de Cuvée är Vilmarts mest ambitiösa cuvée och även den av producentens champagner som behöver längst lagring. Den här flaskan köpte jag från Franska Vinlistan i december 2015 och den blev degorgerad i maj 2014. Den har således hunnit få mindre än fyra år på korken, vilket givetvis är i kortaste laget. Rent generellt upplever jag dessutom att 2007 är en årgång som behöver tid på sig för att blomma ut. Alltså inte de bästa oddsen för en utvecklad upplevelse här. Men det är ju alltid kul att få känna en sådan här champagne på pulsen! Mitt intryck? Den är mycket, mycket bra, men känns onekligen lite oförlöst! Den kommer sannolikt att bli riktigt bra med ytterligare tre års lagring.

Doft: Komplex, blommig, fruktig, örtig och kryddig doft med inslag av krita, kex, bakverk, päron, honung och hasselnötter. Efter lång luftning även kaffe.

Smak: Torr, frisk, något fruktig och relativt koncentrerad smak med viss sälta. Krita, jäst, röda äpplen, päron, apelsin och lime.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2021-2028

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar