Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 3 april 2016

2005 Lilbert-Fils Cramant

(100 % chardonnay)

17 mars 2016 (hemma)

Lilbert-Fils är en liten, välrenommerad odlare som håller till i grand cru-byn Cramant. Familjen har odlat vin sedan 1700-talet och firman leds idag av Bertrand Lilbert och hans pappa Georges. Man äger 3,5 hektar odlingar uteslutande planterade med chardonnay, belägna i Cramant, Chouilly och Oiry; d v s 100 % grand cru. Årsproduktionen uppgår till 30 000 flaskor. Champagnerna från Lilbert är kända för att vara lite tuffare (med en påfallande hög syra som i regel kräver lång lagring) än hembyns övriga utbud, som rent allmänt kännetecknas av en gräddig eller ”krämig” stil. Utbudet består av tre champagner: standardchampagnen Brut, som bygger på två-tre årgångar med en dosage på 6-8 g/l, Perle, som görs på äldre stockar, har en dosage på 4-5 g/l och buteljeras med lägre tryck än vanligt, samt årgångsvinet Cramant som ligger till grund för detta inlägg. Det senare har sedan 1995 uteslutande gjorts på druvor från hembyn. Merparten av dessa druvor kommer från vingårdarna Les Buissons och Moyens med delvis mycket gamla stockar. Dosagen uppgår till 4-5 g/l, vilket innebär att champagnen i praktiken är extra brut – och inte bara brut som det står på flaskan.

2005:an känns lite snällare än vad man normalt kan förvänta sig av denna champagne och är redan idag hyggligt utvecklad.

Doft: Brödig, gräddig och utvecklad doft med inslag av jäst, krita, apelsinskal och gräddkola.

Smak: Utvecklad, mycket torr, frisk och aningen bitter. Grädde, apelsin, apelsinskal och nougat. Påtaglig syra

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2018-2022


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar