Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 23 november 2015

2005 Vilmart Cœur de Cuvée

(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)

24 oktober 2015 (hemma)

Doft: Utvecklad, komplex doft med fatkaraktär och sherrytoner. Inslag av sågspån, jäst, brioche, mogna äpplen, kaffebönor och lite soja.

Smak: Medelfyllig, fruktig och torr. Tydlig fatkaraktär. Gula äpplen, aprikos och citrus.

Kommentar: Vilmarts Cœur de Cuvée är oavsett årgång en fantastisk champagne. Den görs på 55 år gamla stockar från vingården Blanches Voies och man använder endast den bästa – den ”mellersta” – delen av den första pressningen. 2005 är verkligen ingen stor årgång i Champagne, men kvalitén på den här champagnen belyser tveklöst Vilmarts storhet och inte minst den konsekvent höga nivån på Cœur de Cuvée. Degorgerad i november 2012. Flaskan köpt på Les Caves du Forum i Reims i oktober 2014.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2017-2023


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar