Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 23 augusti 2015

Françoise Bedel Dis, ”Vin Secret” Brut Nature

(80 % pinot meunier, 15 % chardonnay, 5 % pinot noir)

16 juli 2015 (hemma)

Doft: Utvecklad och fruktig doft med något rostade toner. Inslag av mineral, citrus, gröna och gula äpplen, rostat bröd och kola. Ett dygn senare även marsipan.

Smak: Stram, mycket frisk och mycket torr smak av äpplen och citrusskal. Känns ofärdig! Dagen efter, efter ett dygns vila i kylen, har den dock öppnat upp sig en aning och bjuder på smak av kex.

Kommentar: Dis, ”Vin Secret” är en pinot meunier-dominerad champagne från Françoise Bedel och det här är en variant helt utan dosage. Druvfördelningen varierar från år till år. Denna flaska består till 80 % av meunier, 15 % chardonnay och 5 % pinot noir och är till största delen baserad på 2005 års skörd, med tillägg av en mindre del reservviner från 2004.

Det som utmärker Bedels arbetssätt, utöver den strikt biodynamiska inriktningen, är att champagnerna alltid får generöst med tid på jästfällningen. Även en till synes ”enkel” cuvée som denna fick ligga sex år och sju månader, från det att den buteljerades i maj 2006, innan den blev degorgerad i december 2012! Flaskan köpt vid ett besök hos producenten i oktober 2014.

Betyg idag: 80(+)

Sannolikt bäst: 2019-2024
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar