(58 % pinot noir, 42 %
chardonnay)
9 juli 2015 (hemma)
Doft:
Komplex, brödig, blommig och fruktig doft med rostade
toner. Inslag av baguette, mineral, citrus, äpplen, smör, rått nötkött och
örter.
Smak:
Utvecklad, medelfyllig, torr, mycket frisk och något bitter
smak av gula äpplen, grapefrukt (massor av grapefrukt till att börja med),
nötter och mandlar. Hög syra. Medellång, mycket torr eftersmak. Bitterheten
dämpas efter ett par timmars luftning. Ännu senare övergår grapefruktsmaken
till något sötare citrustoner.
Kommentar: Cristal 2000 är en fantastisk
champagne idag med potential att fortsätta utvecklas om man ger den (minst) tre-fyra
år till i källaren! Den ändrar karaktär flera gånger och vinner mycket på lång
luftning. Flaskan köpt på Systembolaget i november 2007.
Betyg idag: 91(+)
Sannolikt bäst: 2019-2027
Tillägg 2021-09-06: Korrigerat druvblandningen.
tack för bra blogg. hur ska man lufta champagne? bara öppna flaskan och låta den stå utan kork ett tag? i kylen? eller i svalen, eller rumstemperatur? hälla över i karaff?
SvaraRaderaHej! Alla sätt du beskriver funkar mer eller mindre bra. Problemet med champagne, till skillnad mot stilla viner, är ju att man vill konservera så mycket som möjligt av kolsyran samtidigt som man vill utsätta vinet för luft. Vet du om att hela flaskan kommer att konsumeras inom ett par timmar tycker jag det funkar bra att hälla upp champagnen (mycket försiktigt) på en karaff. Annars är egentligen det bästa att tappa ur en del av flaskans innehåll, så att det kommer in luft i flaskan och sedan försluta med en förslutningskork; det bevarar kolsyran samtidigt som det sakta men säkert börjar hända saker med champagnen! In med flaskan i kylen igen och vänta - gärna ett dygn! De flesta unga champagner utvecklas mycket med hjälp av den här metoden. En annan variant är helt enkelt att öppna flaskan ett par timmar innan den ska drickas, under tiden som den hålls kyld. Häll sedan upp champagnen på glas 20-30 min innan servering, då luftas den ytterligare samtidigt som den får en lagom serveringstemperatur!
RaderaDet är bara att prova sig fram för att hitta den variant som känns någorlunda smidig, men ju mer luft champagnen hinner utsättas för desto bättre!