(100 % chardonnay)
6 december 2014 (Martins
W:s kontor)
Doft:
Fruktig och något utvecklad. Inslag av honung och mineral.
Smak:
Torr, fruktig och relativt fyllig smak av röda äpplen, honung och mineral.
Kommentar: Det här är familjen Fournys prestigecuvée, gjord i ekfat på
chardonnay från husets gamla vinstockar i den lilla (0,29 hektar) muromgärdade vingården
Clos du Faubourg Notre-Dame i hembyn Vertus. Det är förvisso en mycket bra
champagne redan idag, men den känns ung och oförlöst och behöver några år till för
att blomma ut! Degorgerad i juli 2013. Dosage på endast 3 g/l.
På baksidesetiketten kan
man läsa en massa intressant information om innehållet i flaskan – något man
önskar att alla champagneproducenter tog efter! Fast påståendet att den här
champagnen alltid får ligga åtminstone
nio år på jästen, d v s tiden mellan buteljering och degorgering, stämmer
inte för den här flaskan. Eftersom den först fått jäsa sju månader på ekfat kan
den inte ha hamnat på flaska förrän runt april-maj 2005. Och eftersom den blev
degorgerad redan i juli 2013 blev det alltså ”bara” drygt åtta års lagring på
jästfällningen!
Dracks i en blanc de blancs-provning
tillsammans med Palmer & Co Blanc de Blancs 2008 och R&L Legras Cuvée
St-Vincent 1996.
Betyg idag: 89(+)
Sannolikt bäst: 2018-2024
Sannolikt bäst: 2018-2024
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar