(100 % pinot noir)
3 februari 2017 (108 i
Köpenhamn)
Jag har tidigare
spekulerat kring frågan hur länge man bör lagra den här champagnen. Det verkar finnas en utbredd uppfattning om att Fidèle ska drickas ung och t o m
vinmakaren själv, Bertrand Gautherot, förklarade för mig när jag träffade honom
i höstas att han tycker att man bör spara den i högst fem år (efter
degorgering). Men den som hävdar att man ska dricka sin Fidèle ung har rimligen
inte druckit den här (så här sent, mer än sju år sedan degorgering)! Champagnen
har gyllengul färg och den har förvisso nästan inga bubblor kvar, men den är
helt fantastisk!
Flaskan degorgerad i
december 2009. Den dracks vid ett besök på fina 108 i Köpenhamn. Mindre än tre
veckor efter besöket meddelade Guide Michelin att restaurangen blivit belönad
med en stjärna i guiden!
Doft:
Fantastisk! Utvecklad, komplex och med tydlig fatkaraktär. Till att börja med
massor av röda äpplen. Efter hand utvecklas tydliga sherrytoner. Inslag av
jäst, rostade mandlar, bakverk, tranbär, röda rosor och körsbär.
Smak:
Utvecklad, frisk, torr, aningen bitter och framförallt mycket äpplig. Dessutom
grapefrukt och tranbär.
Betyg idag: 91
Sannolikt bäst: 2016-2020
Mina intryck av senare årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Maten såg ut så här:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar