(33 % pinot noir, 33 %
pinot meunier, 33 % chardonnay)
14 december 2017 (hemma)
Thomas Perseval, son
till ägarna av Perseval Harteel, håller till i premier cru-byn Chamery. Här förfogar
han över 2,5 hektar uppdelade på sex odlingslotter där han främst odlar pinot
noir, pinot meunier och chardonnay men även ett fåtal rankor av de ovanligare
sorterna petit meslier, arbanne och pinot blanc. Han är ekologiskt certifierad
sedan 2012 och producerar runt 12 000 flaskor per år. I vinifieringsprocessen
låter han vinerna lagras på ekfat i åtta månader. I syfte att minska syran jäser
han sina viner långsamt och låter den malolaktiska jäsningen ske naturligt. För
övrigt har han som målsättning att påverka sina champagner så lite som möjligt för att,
i likhet med många andra småodlare, istället lyfta fram terroiren och varje
årgångs specifika karaktär.
Det här är första
årgången av denna champagne. Den är jäst på ekfat och görs på en tredjedel vardera av pinot noir (från
odlingslotten La Mazure), pinot meunier (La Pucelle) och chardonnay (Le
Village). I likhet med Thomas Persevals övriga champagner är den brut nature, d
v s gjord utan dosage. Mängden restsocker uppgår till 3 g/l. Degorgerad i mars 2016. Flaskan köpt av Vin & Natur, via privatimport på Systembolaget, i juni 2017.
Det här är en mycket bra
champagne från en väldigt intressant producent! Flaskan dricks över tre dagar.
Den håller ihop väl, men ändrar karaktär under tredje dagen.
Doft:
Blommig och något komplex doft med viss fatkaraktär. Inslag av ljust bröd,
underbara toner av hyacint, ek, citron, gräs och aprikos. Tredje dagen dyker
det även upp päron.
Smak:
Mycket frisk och mycket torr smak av Golden Delicious, citron och aprikos.
Tredje dagen även päron och lite angenäma sherrytoner.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2022-2027
En annan intressant Perseval i Chamery är Clément Perseval (som jag skrev om här). Exakt hur de är släkt med varandra har jag dock inte lyckats lista ut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar