(70 % pinot noir, 30 %
chardonnay)
10 december 2017 (hos
Martin & Emma)
Från och med 1990 t o m
2000 var Fût de Chêne en renodlad årgångschampagne. Därefter har den gjorts om
till en multi-vintagecuvée, baserad på en basårgång som kombineras med reservvin från många årgångar, samtidigt som Henri Giraud lanserat prestigevinet
Argonne som husets nya årgångschampagne.
Det här är alltså den allra
första årgången av Fût de Chêne. Totalt gjordes det endast 8000 flaskor av denna
champagne och man kan ju undra hur många som fortfarande finns kvar! Färgen är
mörkt gyllengul och ger, liksom både doft och smak, ett klart moget intryck.
Dessvärre känns den inte så pigg som man skulle önska. Det är dock helt klart
en fantastisk champagne och rätt lagrad flaska lär prestera finfint under flera
år framöver!
Dracks vid en provning
tillsammans med Vilmart Cœur de Cuvée 2009, Vincent Charlot Clos des Futies
2009 och Billecart-Salmon Blanc de Blancs 1996. Henri Giraud utsågs, trots tuff
konkurrens, till kvällens bästa vin.
Doft:
Mogen och komplex doft med efter hand tydliga sherrytoner. Inslag av torkad
frukt (framförallt äpplen), apelsinmarmelad, apelsinskal, nötter, shiitake och
lite knäck.
Smak:
Mogen, frisk och fyllig smak av torkad frukt, nötter och apelsin. Möjligen lite
gräddkola. Relativt hög, årgångstypisk syra.
Betyg idag: 92
Sannolikt bäst: 2010-2020
Mina intryck av andra utgåvor av Fût de Chêne:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar