(80 % chardonnay, 20 %
pinot noir)
10 december 2017 (hos
Martin & Emma)
Vilmarts prestigecuvée
Cœur de Cuvée görs på druvor från gamla stockar. I likhet med odlarens övriga
viner får den tio månaders fatlagring innan buteljering och man undviker konsekvent
den malolaktiska jäsningen. Flaskan degorgerad i maj 2016. Köpt av Franska
vinlistan i oktober 2017.
Det är så klart alldeles
för tidigt att avfärda den här som en svag årgång av Cœur de Cuvée, men den känns
något anonymare än vanligt. Och även om det självklart är en mycket bra
champagne och att det är tydligt att det finns en fin potential, känner jag att
den saknar den tyngd som tidigare årgångar levererat vid motsvarande tidpunkt. Som jämförelse upplevde jag att Vilmarts båda övriga årgångschampagner från 2009, Grand Cellier d'Or och Grand Cellier Rubis, presterade väldigt bra redan som nysläppta.
Dracks vid en provning
tillsammans med Vincent Charlot Clos des Futies 2009, Henri Giraud Fût de Chêne
1990 och Billecart-Salmon Blanc de Blancs 1996.
Doft:
Komplex, något kryddig och relativt knuten. Inslag av ek, After Eight, lite
hallon, ballong, smör och sågspån.
Smak:
Frisk, fruktig och syrlig smak av gula äpplen, smör och lite vitpeppar. Fin
längd!
Betyg idag: 88(+)
Sannolikt bäst: 2023-2030
Mina intryck av tidigare årgångar av Cœur de
Cuvée:
Mina tankar om Vilmarts övriga årgångsviner från
2009:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar