Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 10 februari 2018

2009 Vilmart Cœur de Cuvée

(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)

10 december 2017 (hos Martin & Emma)Vilmarts prestigecuvée Cœur de Cuvée görs på druvor från gamla stockar. I likhet med odlarens övriga viner får den tio månaders fatlagring innan buteljering och man undviker konsekvent den malolaktiska jäsningen. Flaskan degorgerad i maj 2016. Köpt av Franska vinlistan i oktober 2017.

Det är så klart alldeles för tidigt att avfärda den här som en svag årgång av Cœur de Cuvée, men den känns något anonymare än vanligt. Och även om det självklart är en mycket bra champagne och att det är tydligt att det finns en fin potential, känner jag att den saknar den tyngd som tidigare årgångar levererat vid motsvarande tidpunkt. Som jämförelse upplevde jag att Vilmarts båda övriga årgångschampagner från 2009, Grand Cellier d'Or och Grand Cellier Rubis, presterade väldigt bra redan som nysläppta.

Dracks vid en provning tillsammans med Vincent Charlot Clos des Futies 2009, Henri Giraud Fût de Chêne 1990 och Billecart-Salmon Blanc de Blancs 1996.

Doft: Komplex, något kryddig och relativt knuten. Inslag av ek, After Eight, lite hallon, ballong, smör och sågspån.

Smak: Frisk, fruktig och syrlig smak av gula äpplen, smör och lite vitpeppar. Fin längd!

Betyg idag: 88(+)

Sannolikt bäst: 2023-2030Mina intryck av tidigare årgångar av Cœur de Cuvée:

Mina tankar om Vilmarts övriga årgångsviner från 2009:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar