(50 % chardonnay, 50 %
pinot noir)
10 december 2017 (hos
Martin & Emma)
Vincent Charlot tog över
ansvaret för familjefirman Charlot-Tanneux 2001. Han håller till i Mardeuil,
som ligger direkt nordväst om Épernay. Här tillämpar naturvännen Vincent ett biodynamiskt
arbetssätt och förfogar över 4,2 hektar odlingar, belägna i hembyn och i
kringliggande byar. Han odlar främst pinot meunier men även en del chardonnay
och pinot noir. Lite beroende på skördens förutsättningar gör han ett femtontal
(!) olika cuvéer varje år, flertalet i klart begränsade volymer. Champagnerna
säljs under två olika etiketter: Charlot-Tanneux för de ”enklare” vinerna och
Vincent Charlot för de vingårdsbetecknade. Samtliga (?) champagner får sin
första jäsning på begagnade ekfat och han undviker såväl klarning och filtrering som den malolaktiska jäsningen.
Clos des Futies görs på
druvor från den 0,18 hektar lilla vingården med samma namn i
Épernay. Vinet till champagnen jäses och lagras elva månader på fat innan
buteljering. Förvirrande nog anger man två olika degorgeringsdatum på den här flaskan,
oktober 2016 och januari 2017! Man får väl anta att det är det senare datumet
som är korrekt. Dosagen sägs uppgå till mindre än 4,5 g/l. Totalt gjordes det
817 flaskor av denna champagne.
Det här är en mycket,
mycket bra champagne! Den känns fortfarande tydligt ung och kommer sannolikt
att vinna på några års lagring. Flaskan dracks vid en provning tillsammans med
Vilmart Cœur de Cuvée 2009, Henri Giraud Fût de Chêne 1990 och Billecart-Salmon
Blanc de Blancs 1996.
Doft:
Blommig doft med efter hand lätt rostade toner. Inslag av växthus, äppeljuice,
citronskal och tvål.
Smak:
Frisk, fruktig och torr smak av röda äpplen, äppelskal och röda bär.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2022-2027
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar