Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 3 juli 2016

1997 Vilmart Grand Cellier Rubis

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

4 juni 2016 (Gondolen i Stockholm)

Vilmarts årgångsrosé får sin rosa färg genom skalkontaktsmetoden, till skillnad mot den enklare och årgångslösa Cuvée Rubis, som görs med hjälp av blandning. Istället för att buteljera en ren pinot noir, som sannolikt givit en kraftigare och fruktigare champagne, väljer man dock att tillsätta 40 procent chardonnay till den slutliga blandningen.

Om jag är rätt påläst var 1997 den andra årgången av Grand Cellier Rubis (och 1990 var den första). Den här flaskan dracks till (och framförallt mellan) tre goda rätter på klassiska Gondolen i Stockholm. Den är väldigt tillgänglig direkt från start, men lyfter märkbart efter två-tre timmars luftning! En härlig champagne!

Doft: Utvecklad, bärig, något kryddig och klart rödvinslik doft med inslag av jordgubbar, hallon, tranbär, hö och gräddkola.

Smak: Utvecklad, frisk och mycket bärig smak. Oerhört lättdrucken - den slinker ner som ett glas saft! Jag översköljs av jordgubbar, bröd, gräddkola och vit choklad.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2013-2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar