(100 % chardonnay)
9 juni 2016 (hemma)
Damien Hugot är en spännande
odlare från Épernay som började göra champagne under egen etikett i början av
1990-talet. Basen i hans vingårdsinnehav utgörs av tre hektar
chardonnayodlingar i Chouilly och en plätt med pinot noir i Épernay som han
tagit över efter sin pappa. Dessa innehav har sedan kompletterats med
ytterligare mark i Chouilly och ett par odlingslotter i Cramant, där det
uteslutande odlas chardonnay. Fokus för Damien Hugots champagneproduktion blir följdriktigt
blanc de blancs! Sortimentet består av standardcuvéen Brut Blanc de Blancs (som
görs på chardonnay från två årgångar, med en dosage på ca 7-8 g/l), årgångschampagnen
Millésime (chardonnay från gamla stockar, dosage på ca 2-4 g/l), Vieilles
Vignes (fatlagrad chardonnay från gamla stockar, dosage på ca 3-4 g/l) samt en
rosé (chardonnay där man blandat i ca 7 % röd pinot noir, dosage på ca 7 g/l).
Brut Blanc de Blancs görs
på chardonnay från Chouilly (2/3) och Cramant (1/3) och bygger på en basårgång med
tillägg av reservviner från året innan. Denna utgåva består till 70 % av 2012
och till 30 % av 2011. Flaskan degorgerades, enligt uppgift från importören,
den 1 december 2015. Dosage på 8 g/l. Parallellt har det även släppts en magnum av
denna champagne och den har faktiskt 2008 som basår!
Champagnen har en härlig
doft, men smakmässigt når den inte ända fram idag. Den är fortfarande ung
och kommer att utvecklas med ytterligare lagring. Redan idag är den dock en
klart angenäm upplevelse! Ska man anmärka på något så tycker jag att dosagen
känns aningen för hög. Man kan undra varför Hugot valt att tillsätta 8 g/l till
denna när årgångsvinerna har en betydligt lägre sockertillsats?
Cavisten Vinhandel har nyligen
börjat importera Damien Hugots champagner till Sverige och från och med den 15
juli finns några av dem tillgängliga via Systembolagets beställningssortiment.
Doft:
Härlig, kraftfull, gräddig och något kryddig doft med inslag av jordgubbar, äpplen,
bröd, kex och lite mandellikör.
Smak:
Frisk, fruktig och medelfyllig med en fin syra. Jag känner päron, citrus, lite
aprikos och mandlar.
Betyg idag: 84
Sannolikt bäst: 2020-2024
Istället för producentens varumärke hittar man här en hyllning till en av Champagnes viktigaste exportmarknader, i det här fallet USA:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar