Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 16 juni 2015

1998 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

8 maj 2015 (hemma)

Doft: Magisk! Frisk, utvecklad och komplex doft med brända och rostade toner. Röda äpplen, jäst, gräddkola, röda bär och rostade nötter.

Smak: Fantastisk – men den behöver tre-fyra timmars luft för att verkligen lyfta! Utvecklad, mycket frisk och torr. Röda äpplen, röda päron och blodgrape. Påtaglig syra. Lång, mycket torr och aningen bitter eftersmak med inslag av äppelskal.

Kommentar: Cuvée Nicolas François Billecart är en av Billecart-Salmons prestigecuvéer och dessutom en hyllning till husets grundare. Den är en stor champagne idag och med lite tur och tålamod kan den utvecklas ett snäpp till! Jag köpte den här flaskan på Systembolaget i oktober 2007. Intressant nog finns den fortfarande till salu i Bolagets beställningssortiment! Priset har gått upp, men för 1 001 kr känns den fortfarande mycket rimligt prissatt i förhållande till andra prestigecuvéer, som Dom Pérignon 2005 (1 319 kr) och Cristal 2007 (1 599 kr), som dessutom behöver lagras i många år för att kunna visa upp motsvarande mognadstoner.

Tillägg: Enligt nedanstående kommentar är det inte längre 98:an som levereras utan 1999 - en klart svagare årgång både rent generellt i Champagne men även när det gäller just denna champagne - trots att det är årgång 1998 som saluförs. Det här är dessvärre inget unikt fenomen, att man anger en årgång på Systembolagets hemsida men levererar en helt annan. Att importören och Systembolaget inte kan ha en fungerande rutin kring det här är faktiskt riktigt uselt och totalt respektlöst mot oss som köper deras viner!

Betyg idag: 94

Sannolikt bäst: 2018-2028

Tidigare intryck av denna champagne:


Mina intryck av andra årgångar:

2 kommentarer:

  1. Det står 1998 på systemets hemsida men beställer man får man tyvärr 99an :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack för påpekandet! Det är lika irriterande varje gång det händer. Det är riktigt dåligt att vare sig importören eller Systembolaget vill ta ansvar för att de saluför rätt årgång.

      Radera