(ca 33 % chardonnay, 33
% pinot noir, 33 % pinot meunier)
23 april 2015 (5 – Cinqo
by Paco Pérez i Berlin)
Doft:
Ganska sluten, något brödig och något fruktig doft med inslag av mineral och
gröna äpplen.
Smak:
Fruktig, koncentrerad, torr och frisk smak av äpplen och citrus.
Kommentar: Raphaël och Vincent Bérêche är två av de starkast stigande
stjärnorna i Champagne. Tillsammans med sin pappa Jean-Pierre skapar de eftertraktade
champagner som kännetecknas av koncentrerad frukt och låg dosage, gjorda utan
malolaktisk jäsning och filtrering. De håller till i Le Craon de Ludes strax söder
om Ludes och Mailly i Montagne de Reims. Egendomen grundades 1847 av Léon och
Albert Bérêche. De första generationerna Bérêche koncentrerade sig på att vara
odlare och sålde sina druvor till de stora champagnehusen. På 1970-talet
började man så smått göra sin egen champagne men det var först med nuvarande
generation som man beslutade sig för att helt fokusera på egen produktion.
Samtidigt började man införa ett mer naturligt arbetssätt, slutade att använda
kemiska bekämpningsmedel och ställer nu successivt om sina odlingar mot ett
biodynamiskt arbetssätt. Idag äger man totalt 9,5 hektar odlingar, fördelat på 21 odlingslotter. Även om det känns naturligt att se Bérêche som en i den
nya generationen småodlare, har de faktiskt sedan 2013 formellt ändrat status
från RM (récoltant-manipulant, odlare
som gör champagne på sina egna druvor) till NM (négociant-manipulant, champagnehus som har rätt att köpa in druvor
från andra). Det har gjort att de nu har möjlighet att köpa in en del druvor
från tre utvalda odlare, som används till deras Brut
Réserve. Samtidigt har de skapat en ny etikett, ”Raphaël & Vincent Bérêche”
som de ska använda för att släppa utvalda champagner från hela regionen.
Brut Réserve är firmans standardchampagne.
Den är jäst på fat, består till lika delar av chardonnay, pinot noir och pinot
meunier och har en dosage på 7 g/l. Ungefär 15-20 procent av druvorna kommer
numera från ovanstående kontrakterade odlare och resterande kommer från de egna
odlingarna. Det är en mycket ren och samtidigt kraftfull champagne. En mycket
bra standardchampagne!
Dracks som aperitif vid
ett besök på fantastiska restaurangen 5 – Cinqo by Paco Pérez i Berlin.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2017-2020
Några av rätterna som
åts därefter:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar