Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 4 juni 2015

2008 AR Lenoble Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

17 april 2015 (hemma)

Doft: Outvecklad, något rökig. Gröna äpplen, mineral, grapefrukt och mandelkex.

Smak: Torr, koncentrerad och mycket frisk smak med viss bitterhet. Fortfarande ung. Gröna äpplen, citron och citrusskal. Hög syra.

Kommentar: AR Lenoble grundades 1920 av Armand-Raphaël Graser. ”AR” i namnet kommer från grundarens initialer och ”Lenoble” var hans hyllning till de nobla vinerna från Champagne. Själv var Armand-Raphaël bördig från Alsace. Huset har sin hemvist i Damery och trots en del finansiella problem under åren har man lyckats behålla det inom familjen. Idag drivs verksamheten av syskonparet Anne och Antoine Malassagne, barnbarnsbarn till grundaren. Man äger 18 hektar odlingar, belägna i Chouilly, Bisseuil och Damery.

Denna årgångs-blanc de blancs görs på chardonnay från grand cru-byn Chouilly. Parallellt släpper man för övrigt även en årgångs-blanc de noirs på pinot noir från Bisseuil; där är det 2009 som är aktuell årgång för tillfället. Dosagen i denna blanc de blancs är på endast 4 g/l, så den är inte bara brut utan t o m extra brut. Det är en mycket bra champagne som dock behöver lagras några år till för att verkligen komma till sin rätt!

Betyg idag: 87(+)

Sannolikt bäst: 2020-2026


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar