(40 % chardonnay, 40 %
pinot noir, 20 % pinot meunier)
19 mars 2015 (hemma)
Doft:
Brödig doft med brända toner. Brioche, mineral och hasselnötter.
Smak:
Frisk, mycket torr och mycket stram. Relativt tunn. Mineral, citrus och en
aning hasselnötter.
Kommentar: Brut Nature är i grunden samma vin som husets standardcuvée, Brut
Majeur, men den får ligga längre tid på jästfällningen – i genomsnitt nästan
fyra år mot tre för standardcuvéen – och man tillsätter inget socker. Denna
flaska degorgerades i februari 2013 och är baserad på 2008 års skörd med
tillägg av en mindre mängd reservvin från 2007. Köpt vid ett besök hos Ayala i
september 2013.
I denna era av
betygsinflation kan det kanske vara läge att påpeka att nedanstående betyg faktiskt
innebär ”mycket bra” på min skala. Jag upplever att allt för många, oftast i en
välment iver att bryta genom bruset, överdriver sina poäng. Man har förvisso olika
referensramar och det är upp till var och en att skapa sin egen skala, men det
blir lätt ganska onyanserat om alla ”bra” viner ska få minst 90 poäng i betyg!
Hur som helst, det här är alltså i mitt tycke en mycket bra champagne – om än
ett gränsfall!
Betyg idag: 80
Sannolikt bäst: 2018-2022
Sannolikt bäst: 2018-2022
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar