Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 22 oktober 2014

1999 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

28 september 2014 (hemma)

Doft: Nötig, komplex och något utvecklad doft. Kalk, päron, mogna äpplen, en aning nybakat bröd och ett slags söt lökdoft, som jag aldrig tidigare upplevt i en champagne! Senare även inslag av jäst, musslor och gräddkola.

Smak: Först väldigt ung. Frisk, torr och aningen bitter. Efter längre tids luftning försvinner bitterheten och ersätts av en rundare, mer utvecklad smak. Gula äpplen, mandlar, citron och grapefrukt. Mycket syra! Medellång, mycket torr eftersmak.

Kommentar: Cuvée Nicolas François Billecart, husets hyllning till sin grundare, har en mycket hög lägstanivå. Och det är fullt möjligt att jag skådat den här. För även om det är en fantastisk champagne känns det inte som att den här årgången når upp till samma nivå som vanligt.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2019-2025

Mina intryck av andra årgångar:

1996: 94 (2013-11-21)
1998: 93 (2013-06-28)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar