Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 16 oktober 2014

2005 David Léclapart L'Alchimiste

(100 % pinot noir)

13 september 2014 (hemma)

Doft: Druvtypisk, kryddig och bärig doft med efter hand rostade toner. Inslag av körsbär, läder, järn och hallon.

Smak: Rödvinslik, men först sluten och ganska intetsägande. Efter en tids luftning något utvecklad, bärig, jordig och mycket torr. Lätt stil. Körsbär, vinbär och hallon. Mycket syra!

Kommentar: Det här är utan tvekan en udda, men mycket bra champagne! I vinkännarkretsar är L'Alchimiste känd för att vara "speciell" och den är betydligt mer lik ett rött vin från Bourgogne än en champagne. I affären där jag köpte den, Leisner Wine i Köpenhamn, var de märkbart nöjda med att någon ville köpa deras sista flaska: "Ja, det där är en mycket konstig champagne"...

Gjord med hjälp av maceration, d v s den röda färgen kommer från druvornas skal och inte från tillsatt rödvin. Och i likhet med Léclaparts övriga champagner är den helt utan dosage.

Betyg idag: 83

Sannolikt bäst: 2018-2023Inga kommentarer:

Skicka en kommentar