Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 7 augusti 2013

1997 Salon


(100 % chardonnay)

När: 13 juli 2013

Var: Hemma

Doft: Fantastisk, komplex, brödig, blommig, fruktig doft med brända toner. Inslag av röda äpplen, choklad, brioche, grapefrukt och nektariner.

Smak: Utvecklad, frisk smak med inslag av röda äpplen, choklad, grapefrukt och nektariner. Lång, härlig eftersmak! Mycket syra.

Kommentar: Salon är kanske det mest exklusiva och legendariska champagnehuset av dem alla. Man gör endast ett vin, det släpps bara de år druvorna är av exceptionell kvalitet (övriga år går druvorna till Delamotte, som ingår i samma koncern) och det görs endast på chardonnay från Le Mesnil-sur-Oger. Huset grundades av Eugène Aimé Salon, som hade en dröm om att skapa den perfekta champagnen – enbart gjord på chardonnay. 1911 var han färdig med sitt första vin, årgång 1905. Till att börja med gjorde han bara vinerna ”för eget bruk”, men hans vänner som uppskattade det han skapat övertalade honom att utvidga verksamheten. 1921 var den första årgången som såldes kommersiellt och blev därmed också den första kommersiella blanc de blancen. Druvorna odlas på den egna vingården, Jardin de Salon, och på 19 andra kontrakterade gårdar i byn. Sedan 1989 ägs Salon, liksom systerbolaget Delamotte, av Laurent-Perrier.

Eftersom vinerna aldrig genomgår någon malolaktisk jäsning och har minimal dosage är de rena syrabomberna som unga. Och även om Salon släpper sina viner sent, senare än Krug och betydligt senare än Cristal kommer ut på marknaden, kräver de alltid ytterligare lagring. Men 97:an har utvecklats relativt fort och är redan idag en underbar champagne. Även om den fortfarande har mycket syra och lång tid kvar till den når sin topp!

1997 var den 36:e årgången av Salon sedan starten. Därefter har även 1999 släppts. Och de årgångar vi närmast kan se fram emot är 2002, 2004, 2006, 2007 och 2008.

Betyg idag: 95

Sannolikt bäst: 2020 – 20302 kommentarer: