Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 30 maj 2019

2004 Jacquesson Dizy – Corne Bautray

(100 % chardonnay)

21 februari 2019 (hemma)



Dizy – Corne Bautray är en av Jacquessons årgångsbetecknade vingårdschampagner. Den görs på chardonnay från gamla stockar som är planterade i ett sydvästsluttande läge mellan Dizy och Aÿ. Champagnen är fatjäst, ofiltrerad och gjord utan dosage. Flaskan blev degorgerad i februari 2013.

Det här är helt klart en mycket bra champagne, men den känns fortfarande förhållandevis ung och oförlöst! Jag skulle säga att den behöver minst tre års ytterligare lagring för att vakna till liv på allvar.

Dracks i en provning tillsammans med Bonnaire Prestige 1998 och J. de Telmont Héritage 1976. Tre champagner i tre helt olika stadier av mognad!

Doft: Utvecklad, komplex, något parfymerad, lite blommig och efter hand tydligt brödig doft. Inslag av gröna äpplen, hö, hasselnötter, smör, gröna vingummin, kex och mörk choklad.

Smak: Frisk och mycket torr. Ren och snygg, men samtidigt ung, oförlöst och relativt stram. Gröna äpplen och gröna vingummin.

Betyg idag: 87(+)

Sannolikt bäst: 2022-2030

Jag har tidigare druckit årgång 2000 av denna champagne. Aktuell årgång idag är 2008.


tisdag 28 maj 2019

Nowack La Tuilerie

(100 % chardonnay)

15 februari 2019 (hemma)




Flavien Nowack är en ambitiös ung vinmakare med hemvist i Vandières, en by i Vallée de la Marne i den västra delen av Champagne. Parallellt med att fortsätta producera firmans traditionella champagner har Flavien successivt ställt om familjens odlingar och konverterat till ett ekologiskt arbetssätt med fokus på att producera rena vingårdschampagner, d v s viner där alla druvor kommer från samma vingård. I likhet med många andra ekologiska och biodynamiska producenter innebär det att han lägger merparten av sitt arbete bland vinrankorna och satsar på så lite påverkan som möjligt i källaren (ingen filtrering, ingen klarning, ingen malolaktisk jäsning och mycket låg dosage). Detta dedikerade arbete har resulterat i champagnerna Les Bauchets (gjord på pinot noir), La Fontinette (pinot meunier) och La Tuilerie (chardonnay).

La Tuilerie görs alltså på chardonnay från vingården med samma namn, belägen strax väster om Vandières i ett sydvästsluttande läge. Den här utgåvan är helt och hållet baserad på druvor från 2013 och delvis fatjäst (1/3 av vinet). Flaskan blev degorgerad i januari 2018 och dosagen uppgår till 2 g/l. Jag köpte den här champagnen via Fanwine i december 2018.

Jag har hört mycket gott om Flavien Nowacks champagner det senaste året så det är verkligen kul att äntligen få prova en av dem! Den här har en härlig doft som lovar gott för framtiden, men det är fortfarande en ung champagne som behöver lagras för att komma till sin rätt. Icke desto mindre en mycket trevlig upplevelse redan idag och ytterligare ett tecken på den höga kvalitén på chardonnay från årgången 2013!

Doft: Komplex, brödig och blommig. Efter hand något rostade toner. Inslag av jäst, brioche, citron, kex, vita blommor, lite smörkola, grönt te och gröna äpplen.

Smak: Frisk och mycket torr; oerhört ren, men samtidigt ung och något endimensionell. Citron, persika och gröna äpplen. Påtaglig syra.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2024-2029

En liten kul detalj är att man på etiketten lyfter fram att Vandières är en by som klassas som autre cru, d v s att den varken är premier cru- eller grand cru-klassad. Det är nog första gången jag ser det!





torsdag 23 maj 2019

Charles Heidsieck Brut Réserve

(40 % chardonnay, 40 % pinot noir, 20 % pinot meunier)

9 februari 2019 (hemma)



Med uppenbar risk för att slå in öppna dörrar: Charles Heidsieck Brut Réserve är en mycket ambitiös standardchampagne och alltid ett säkert kort! Det gäller alldeles särkilt när den, som i det här fallet, har 2008 som basårgång.

Dessvärre har den här champagnen varit väldigt högt prissatt på Systembolaget under många år, jämfört med vad den kostar i exempelvis Frankrike. Men faktum är att den har samma pris på Bolaget idag (459 kr) som hösten 2016, trots att ”grundpriset” i euro rimligen blivit dyrare, alkoholskatten gått upp och – inte minst – att eurokursen stigit. Den senare har höjts från ca 9,50 till dagens ca 10,75 kr/euro och bara det borde motivera en prishöjning med 13 procent! Innan ni ringer importören och tackar kan det dock vara på sin plats att påpeka att Charles Heidsieck Brut Réserve fortfarande är dyr i Sverige, bara inte lika överprissatt som tidigare.

Den här flaskan köpte jag för övrigt i oktober 2016 – i Frankrike. Den blev även degorgerad 2016.

Champagnen är mycket bra idag och kommer sannolikt att vinna på några års ytterligare lagring!

Doft: Utvecklad och komplex doft med inslag av jäst, nykokt pasta, äppelkaka, kex, kaffe, clementin och vanilj.

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och torr med fin koncentration. Gula och röda äpplen, persika samt citron.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2021-2026

Tidigare intryck av denna champagne:


onsdag 22 maj 2019

Charles Heidsieck Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

8 februari 2019 (hemma)



Det här är första utgåvan av denna årgångslösa blanc de blancs från Charles Heidsieck. Den kompletterar därmed husets årgångslösa sortiment, som sedan tidigare består av standardcuvéen Brut Réserve och Rosé Réserve. Den har 2012 som basår och vinet från denna årgång är kompletterat med 25 % reservvin, som är en blandning av vin från 2007 och framåt. Druvorna kommer från ett tiotal olika byar. Den här flaskan blev degorgerad 2017 och dosagen uppgår till 10 g/l. Nästa version som släpps kommer att ha 2016 som basår.

Det här är en väldigt charmig och riktigt trevlig champagne! Den relativt höga dosagen hjälper till att göra den tillgänglig, trots att den är relativt ung. Jämförelsen med Brut Réserve är förstås oundviklig och för mig är trots allt den senare en snäppet bättre champagne, mer komplex och mer komplett!

Doft: Brödig och något utvecklad doft med inslag av jäst, citron, gula äpplen, persika, vetemjöl, smör, kex och krusbär.

Smak: Något utvecklad, frisk, fruktig, torr och relativt koncentrerad. Persika, gula äpplen, söt citrus, lakrits och blodgrape. Potent syra och fin längd.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2022-2027


söndag 19 maj 2019

2008 Amour de Deutz Rosé

(64 % pinot noir, 36 % chardonnay)

6 februari 2019 (hemma)



Den här halvflaskan är en härlig liten rackare! Den är fortfarande relativt ung, men presterar riktigt bra redan nu.

Amour de Deutz Rosé görs med hjälp av blandning, där färgen kommer från det tillsatta röda vinet (9 %). Dosagen uppgår enligt uppgift till 10 g/l. Den här flaskan var en del av ett trepack prestigechampagner från Deutz, som jag köpte på Leisner Wine i Köpenhamn i december 2015. 

Doft: Utvecklad, komplex, bärig och något jordig doft med inslag av körsbär, rosor, smultron, mjölkchoklad, kex, gräddkola, blodgrape och röda vinbär.

Smak: Frisk, bärig, torr och något utvecklad smak av röda äpplen, mogna smultron, hallon samt röda och svarta vinbär. Fin balans mellan en överraskande snäll syra och den fina frukten (som är boostad med dosage)!

Betyg idag: 89(+)

Sannolikt bäst: 2022-2030


torsdag 16 maj 2019

2008 F. Cossy Cuvée Vieilles Vignes

(33 % chardonnay, 33 % pinot noir, 33 % pinot meunier)

2 februari 2019 (hemma)



Den här är mycket bra och klart bättre än 2006:an som jag drack dagen innan. I likhet med de flesta 2008:or handlar det dock fortfarande om en relativt ung champagne och jag räknar med att den kommer att vinna på fyra-fem års ytterligare lagring. Champagnen dricks över två dagar. Flaskan degorgerad i december 2016.

Doft: Fruktig, komplex och något utvecklad. Senare tydligt rostade toner. Inslag av äpplen, lite gummi, bröd, citrus, nötkaka och bröddeg. Dagen efter känns den mer utvecklad och bjuder på toner av hallon, smultron, kex och gräddkola.

Smak: Frisk, mycket torr, något utvecklad och relativt koncentrerad. Omogna äpplen, citrus och hasselnötter.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2023-2030


onsdag 15 maj 2019

2006 F. Cossy Cuvée Vieilles Vignes

(33 % chardonnay, 33 % pinot noir, 33 % pinot meunier)

1 februari 2019 (hemma)



F. Cossy är en intressant producent och idag är det Francis dotter Sophie som leder verksamheten. Cuvée Vieilles Vignes görs på odlarens äldsta stockar. Den här flaskan blev degorgerad i juni 2015. Dosagen uppgår till 6 g/l.

Den känns lite platt till en början, men vaknar till liv efter ett par timmar. Det är en mycket bra champagne som kan bli ännu lite bättre om man lagrar den ett par år till.

Doft: Utvecklad, komplex, brödig, något kryddig och något parfymerad. Inslag av mogna och bokna äpplen, mineral, citrus, ljust bröd, gula plommon, vita och gula vingummin, potatis och croissant.

Smak: Fruktig, frisk, torr och något utvecklad. Vit persika, gula äpplen, gula plommon, vita vingummin, lite croissant och citron.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2021-2026


måndag 13 maj 2019

2006 Belle Epoque Rosé

(ca 50 % pinot noir, 45 % chardonnay, 5 % pinot meunier)

31 januari 2019 (AF-borgen i Lund)



Ännu en årgång av Belle Epoque Rosé. Gjord på chardonnay från Cramant, Avize och Le Mesnil-sur-Oger, pinot noir från Mailly, Aÿ, Verzy och Rilly-la-Montagne, pinot meunier från Dizy samt rött vin från Vertus och Vincelles. Jäst på ståltank med fullständig malolaktisk jäsning. Dosagen uppgår till 8 g/l.

Det här är en riktigt härlig champagne!

Doft: Kraftfull och bärig doft med laktiska toner. Efter hand något rostade toner. Inslag av körsbär, smultron, blodapelsin och brioche.

Smak: Bärig och något utvecklad. Smultron, körsbär och blodapelsin.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2022-2030

Det här var den sista flaskan i en Belle Epoque-provning som arrangerades av Munskänkarna i Lund. Så här såg hela uppställningen ut:



Provningens bästa vin var Belle Epoque Blanc de Blancs 2004 följt av Belle Epoque Rosé 2006.

söndag 12 maj 2019

2010 Belle Epoque Rosé

(ca 50 % pinot noir, 45 % chardonnay, 5 % pinot meunier)

31 januari 2019 (AF-borgen i Lund)



Belle Epoque Rosé görs med hjälp av blandning. Man utgår från samma druvfördelning som i ”vanliga” Belle Epoque och tillsätter därefter 11 % rött vin. I jämförelse med vanliga Belle Epoque får rosén några års längre lagring på jästfällningen och en snäppet lägre dosage, i det här fallet 8 g/l.

Det här är en väldigt charmig champagne! Den är dock fortfarande ung och behöver lagras för att komma till sin rätt.

Champagnen dracks i en Belle Epoque-provning arrangerad av Munskänkarna i Lund. Vid tidpunkten för provningen hade den inte hunnit släppas till försäljning, men nu finns den tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment.

Doft: Något bärig; efter hand något rostade toner. Inslag av smultron, mandlar och kex.

Smak: Bärig och torr smak av tutti frutti i en ganska lätt stil. Fortfarande ung. 

Betyg idag: 86(+)

Sannolikt bäst: 2025-2032

tisdag 7 maj 2019

2004 Belle Epoque Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

31 januari 2019 (AF-borgen i Lund)



Belle Epoque-provningen fortsätter med den här. Det är en underbar champagne med fantastisk frukt! Helt klart kvällens bästa vin.

Den är förvisso mer utvecklad än 2006:an, som jag dricker parallellt, men även den här kommer att vinna på några års ytterligare lagring.

Doft: Kraftfull, blommig och komplex doft med brända toner. Inslag av vita blommor, honung, rostat bröd, knäck och mandlar.

Smak: Frisk och fruktig smak av honungsmelon, honung och mandlar.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2022-2032

måndag 6 maj 2019

2006 Belle Epoque Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

31 januari 2019 (AF-borgen i Lund)



Belle Epoque Blanc de Blancs är ett av Belle Epoques mer exklusiva systerviner. Det är mer sällsynt, betydligt dyrare, men inte nödvändigtvis bättre. Det är tre rimliga anledningar till att man inte ser den här champagnen särskilt ofta och det här är också första gången jag smakar den.

Den här årgången har en dosage på 8 g/l. Det här är, trots sin ålder, fortfarande en relativt nysläppt champagne. Som sådan känns det väldigt ung idag, men mycket lovande!

Champagnen dricks i en Belle Epoque-provning arrangerad av Munskänkarna i Lund. 

Doft: Fruktig och något utvecklad doft med inslag av citron, kalk, honungsmelon och grädde.

Smak: Ung, något fruktig smak av gula äpplen och grapefrukt.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2024-2032

söndag 5 maj 2019

2007 Belle Epoque

(ca 50 % chardonnay, 45 % pinot noir, 5 % pinot meunier)

31 januari 2019 (AF-borgen i Lund)



En mycket bra champagne, men jämfört med den charmiga 2011:an, som dricks parallellt, känns den här fortfarande ung och i behov av ytterligare lagring! Jag skulle vänta fyra-fem år till med den här.

Champagnen dricks i en Belle Epoque-provning arrangerad av Munskänkarna i Lund. Aktuell årgång idag är 2012.

Doft: Brödig och något utvecklad doft med laktiska toner. Inslag av grovt bröd, salta pinnar, ostkant, citronskal, persika och nougat.

Smak: Elegant, finstämd och fruktig; fortfarande ung. Gula äpplen, persika och citron.

Betyg idag: 86(+)

Sannolikt bäst: 2023-2030

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):


lördag 4 maj 2019

2011 Belle Epoque

(ca 50 % chardonnay, 45 % pinot noir, 5 % pinot meunier)

31 januari 2019 (AF-borgen i Lund)



Efter den inledande aperitifen inleds Belle Epoque-provningen med aktuell årgång av prestigecuvéen. Jag får erkänna att jag kände viss skepsis mot just den här flaskan, men den överraskar verkligen på ett positivt sätt! Den här champagnen är mycket, mycket bra redan idag och helt klart bland det bästa jag druckit från den svåra årgången. Den är så klart fortfarande ung och kommer att fortsätta utvecklas med lagring, men frågan är om den kommer bli särskilt mycket bättre än så här.

Okänt degorgeringsdatum. Dosage på 9 g/l.

När det här skrivs har även den efterlängtade 2012:an hunnit släppas.

Doft: Utvecklad och något fruktig med viss sälta. Inslag av mineral, päron, ostkant, salmiak och kex.

Smak: Generös och förhållandevis utvecklad. Gula äpplen, citrus och omogna päron.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2023-2028

torsdag 2 maj 2019

Perrier-Jouët Grand Brut

(40 % pinot noir, 40 % pinot meunier, 20 % chardonnay)

31 januari 2019 (AF-borgen i Lund)



I slutet av januari hade jag förmånen att bli inbjuden till en Belle Epoque-provning arrangerad av Munskänkarna i Lund. Perrier-Jouëts prestigecuvée – flaskan med de fina anemonerna – brukar leverera härliga upplevelser så jag var inte sen att tacka ja! Provningen leddes av Jeremy Piras, brand ambassador för Perrier-Jouët i Skandinavien. Utöver ”den vanliga” Belle Epoque fick vi även smaka ett par årgångar av de mer exklusiva systervinerna Belle Epoque Rosé och Belle Epoque Blanc de Blancs.

Husets standardcuvée fungerade som aperitif och utgjorde en trevlig start på kvällen! Grand Brut är gjord på druvor från mer än 50 olika byar och den här utgåvan har 2012 som basår. Reservvinerna består av en blandning av vin från 1996 och framåt. Jag har inte hittat några uppgifter om just den här utgåvan, men rent generellt brukar andelen reservvin uppgå till 12-20 %. Dosagen uppgår till ca 10 g/l. 

Det här är en välgjord champagne! I likhet med många andra standardcuvéer är den gjord för att konsumeras ung, men vinner sannolikt på några års lagring.

Doft: Fruktig, något brödig och förhållandevis komplex doft med inslag av jäst, citrus, gröna äpplen, kex, krusbär, vit persika och aprikos.

Smak: Frisk och fruktig; torr men med en tydlig dosage. Citrus, gröna äpplen och aprikos.

Betyg idag: 81

Sannolikt bäst: 2021-2025

onsdag 1 maj 2019

H. Billiot & Fils Brut Réserve

(75 % pinot noir, 25 % chardonnay)

26 januari 2019 (hemma)



H. Billiot är en intressant odlare i Ambonnay. Firman leds idag av Laetitia Billiot, som utgör den femte generationen vinodlare i familjen. Hennes farfars farfar Eugene Billiot, som ursprungligen var mjölnare, köpte de första odlingarna 1896 innan hans son Louis Billiot tog över rörelsen och även började producera sin egen champagne. Det var dock farfar Henri Billiot som lade grunden för det vi ser idag när han 1960 skapade H. Billiot & Fils. Laetitias pappa Serge vidareutvecklade verksamheten innan han gick i pension 2010 och lämnade över rodret till sin dotter. Bolaget äger 4,7 hektar odlingar i hembyn, planterade med 75 % pinot noir och 25 % chardonnay, och den årliga produktionen uppgår till 38 000 flaskor. För närvarande gör man sju olika champagner: Cuvée Tradition (baserad på druvor från tre årgångar, gjord på en kombination av första- och andrapressningen och med minst två års lagring på jästen), denna Cuvée Réserve (samma bas som Cuvée Tradition men endast förstapressningen och i regel minst tre års lagring på jästen), Cuvée Réserve Rosé (gjord med hjälp av blandning, med tillsats av ca 6 % fatlagrat rött vin), årgångscuvéen Millésime samt prestigecuvéerna Cuvée Laetitia (gjord på en soleraliknande blandning, för närvarande bestående av årgångarna 1983 till 2013), Cuvée Julie (officiellt årgångslös, men verkar vara ett rent årgångsvin i praktiken) och den nya Essence (rent årgångsvin gjort på producentens äldsta stockar). Samtliga får sin första jäsning på ståltank, utom de fatjästa Cuvée Julie och Essence, och man undviker konsekvent den malolaktiska jäsningen.



Den här utgåvan av Cuvée Réserve – eller Brut Réserve som etiketten indikerar – bör ha 2014 som basår och är då gjord på en blandning bestående av 50 % 2014, 25 % 2013 och 25 % 2012. Flaskan blev degorgerad i februari 2018 och dosagen uppgår till 11 g/l.

Det här är en mycket trevlig champagne! Den är mycket bra redan idag, men vinner sannolikt på några års lagring. Flaskan dricks över tre dagar och champagnen håller ihop väl.

Doft: Relativt kraftfull, fruktig, parfymerad, komplex och något söt. Inslag av kokos (Bounty), mogen stenfrukt, rostat bröd, tallbarr, yoghurt och hallon.

Smak: Fruktig, frisk och komplex; torr men med en tydlig dosage. Persika, aprikos, gula äpplen, apelsin och hallon. Påtaglig syra, som balanseras fint av den relativt höga dosagen. Lång och mycket torr eftersmak.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2023-2027