Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 30 juni 2014

2005 Bonnaire Millésime


(100 % chardonnay)

15 maj 2014 (hemma)

Doft: Komplex, brödig och fruktig doft med inslag av grädde, nybakad croissant, marsipan, tobak och aprikos.

Smak: Frisk, något kryddig, något utvecklad. Aprikos, gula äpplen och grapefrukt. Efter hand även en aning toffée. Medellång, något bitter eftersmak. Mycket syra!

Kommentar: Det här är en mycket bra årgång av denna champagne! Jag drack den första gången vid en provning hos Bonnaire i september 2013 och redan då stack den ut som klart bättre än de övriga champagnerna. Nu har den utvecklats ytterligare. Vinner mycket på att drickas vid en högre temperatur! Druvorna kommer uteslutande från Cramant. Dosage på 8 g/l.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2017-2022


söndag 29 juni 2014

2006 Launois Millésime


(100 % chardonnay)

10 maj 2014 (hemma)

Doft: Brödig och bärig doft med rostade toner. Inslag av jordgubbar, rosor, brioche, mineral, plommon, lime och smörkola.

Smak: Torr, ganska sluten smak. Tydlig rosékaraktär (!) överraskande nog, med tanke på att det är en ren chardonnay. Jordgubbar, brioche, plommon, lime, mineral och citrusskal. Medellång, något bitter eftersmak av äppelskal. Mycket syra! Dagen efter har den öppnat upp sig och bjuder på en mer utvecklad smak, samtidigt som rosékaraktären mattats något.

Kommentar: Launois Père et Fils grundades 1872 och håller till i Le Mesnil-sur-Oger. Här, i hjärtat av Côte des Blancs, och i kringliggande grand cru-byar äger man 21 hektar odlingar. Idag är det åttonde generationen, i form av Séverine och Caroline Launois, som leder firman.

Launois årgångschampagne, Cuvée Millésime, brukar vara ett säkert kort. Det här är inte deras bästa årgång, men den kommer sannolikt utvecklas med några års lagring. Den funkade bra tillsammans med en riktigt krämig chèvre!

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2017-2022




onsdag 25 juni 2014

Agrapart & Fils Terroirs


(100 % chardonnay)

8 maj 2014 (hemma)

Doft: Lätt kryddig doft med rostade toner. Inslag av brioche, jäst, päron, gröna äpplen (Granny Smith) och citron. Efter hand mer utvecklade toner och inslag av rostat bröd och gräddkola.

Smak: Mycket sluten till att börja med. Torr och något fruktig, ganska lätt stil. Omogna gröna äpplen, dito päron, mineral och äppelskal. Den öppnar upp sig en aning efter en rejäl stunds luftning och visar upp gräddiga toner men känns fortfarande ung. Dagen efter har det hänt desto mer: smaken är mer utvecklad och betydligt fruktigare och champagnen visar verkligen vilken potential den har!

Kommentar: Agraparts Terroirs bygger på två årgångar, i det här fallet 2008 och 2009, där hälften av den äldsta årgången är fatlagrad. Druvorna kommer från de egna odlingarna i Avize, Oger, Cramant och Oiry.

Buteljerad i maj 2010 och degorgerad i april 2013. Dosage på 5 g/l. Behöver luftas idag! Eller ännu hellre lagras.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2019-2024



söndag 22 juni 2014

1993 de Venoge Grand Vin des Princes


(100 % chardonnay)

3 maj 2014 (hemma)

Doft: Intensiv och mogen doft med sherrytoner. Inslag av smörkola, torkad frukt och marsipan.

Smak: Mogen och frisk smak. Torkad och mogen frukt, mycket citrus samt mineral. Relativt kort eftersmak.

Kommentar: Det här känns utan tvekan som en prestigecuvée i ordets rätta bemärkelse! Inte minst den underbara flaskan understryker det. Gjord på chardonnay från grand cru-byarna Cramant, Avize, Chouilly och Oger. Det här blev den sista årgången av denna champagne, som nu har ersatts av Louis XV som huset de Venoges prestigevin.

En underbart gyllene färg avslöjar vinets mognad. Moussen är dessvärre ganska klen i vår flaska, men inverkar ändå inte nämnvärt på upplevelsen och slutsatsen är att det är en fantastisk champagne!

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2013-2018



lördag 21 juni 2014

1990 Cuvée Orpale


(100 % chardonnay)

30 april 2014 (hemma)

Doft: Underbar, utvecklad, brödig doft med inslag av brioche, smör, mineral, honungsmelon och kaffe. Jag sparar en del av flaskan till dagen efter och då framträder rostade toner med inslag av rostat bröd och smörkola.

Smak: Utvecklad och frisk smak av gula äpplen, honungsmelon och grapefrukt. Senare även nougat och mogen gul frukt. Medellång, något bitter eftersmak.

Kommentar: Doften är underbar, men smakmässigt når den inte upp till samma nivå som den magiska 96:an. Flaskan dracks över två dagar och den höjer sig ett snäpp efter ett dygn i kylen. Det indikerar ytterligare potential.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2016-2022

Mina intryck av andra årgångar:




onsdag 18 juni 2014

2000 Krug


(43 % chardonnay, 42 % pinot noir, 15 % pinot meunier)

25 april 2014 (Wasa Allé i Göteborg)

Doft: Magisk! Utvecklad, kryddig och rökig doft med rostade toner. Mycket rostade hasselnötter! Även nougat, gula äpplen, apelsin, honung, mineral och rostat bröd.

Smak: Ung. Mycket torr och mycket frisk smak av gula äpplen, nougat, citron, mörk choklad och mandlar. Lång, mycket torr eftersmak. Mycket syra!

Kommentar: Med hjälp av ID-koden (411050) på baksidesetiketten och ett besök på Krugs hemsida får man reda på en del fakta om flaskan. Exempelvis att chardonnaydruvorna i blandningen kommer från Avize, Le Mesnil-sur-Oger, Trépail och Villers-Marmery. Pinot noiren kommer från Ambonnay, Bouzy och Aÿ. Och det är pinot meunier från Saint-Gemme och Villevanard. Flaskan degorgerades hösten 2011.

Idag är doften betydligt större än smaken, men den senare kommer utan tvekan att lyfta efter några års ytterligare lagring. Dracks i en provning på Wasa Allé i Göteborg tillsammans med Eric Rodez Blanc de Noirs, Marguet Vintage Grand Cru 2004 och Salon 1999. Den fick tre bäströster av fem, inklusive min, och blev därmed utsedd till provningens bästa vin.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2020-2030

Mina intryck av tidigare årgångar:




tisdag 17 juni 2014

1999 Salon


(100 % chardonnay)

25 april 2014 (Wasa Allé i Göteborg)

Doft: Parfymerad och blommig doft. Inslag av mineral, krut, gröna äpplen och vita blommor.

Smak: Outvecklad, frisk och mycket torr. Omogna gröna äpplen, vit persika och citron. Lång, mycket torr eftersmak. Mycket syra!

Kommentar: Det här är en fantastisk champagne redan idag, även om den givetvis är alldeles för ung. Och den borde vara en intressant investering till vilken vinkällare som helst! Marknadens dom över prissättningen har dock varit hård. Den släpptes på Systembolaget i november 2011 och trots ganska små kvantiteter och två prissänkningar – nu senast till 1890 kr – finns det fortfarande flaskor kvar. Samtidigt finns det även gott om flaskor kvar av 97:an (1759 kr), som för övrigt visar upp helt andra mognadstoner i dagsläget – se vad jag skrivit om den här! Och man har nyligen släppt den efterlängtade 2002:an för iögonfallande dyra 2995 kr! Det är ingen vild gissning att även dessa flaskor kommer vara svårsålda, trots årgångens förträffligheter.

Dracks i en provning på Wasa Allé i Göteborg tillsammans med Eric Rodez Blanc de Noirs, Marguet Vintage Grand Cru 2004 och Krug 2000. Den fick två bäströster av fem och placerade sig därmed tvåa i provningen.

Betyg idag: 90(+)

Sannolikt bäst: 2020-2035


måndag 16 juni 2014

2004 Marguet Vintage Grand Cru


(70 % chardonnay, 30 % pinot noir)

25 april 2014 (Wasa Allé i Göteborg)

Doft: Kraftfull, komplex, kryddig, blommig och utvecklad doft. Inslag av honung, bröd och mogna äpplen.

Smak: Mycket torr och något utvecklad. Röda äpplen, valnötter, svamp och citrus. Medellång, frisk eftersmak av äppelskal.

Kommentar: Degorgerad hösten 2010. Dracks i en provning på Wasa Allé i Göteborg tillsammans med Eric Rodez Blanc de Noirs, Salon 1999 och Krug 2000.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2018-2022



söndag 15 juni 2014

Eric Rodez Blanc de Noirs


(100 % pinot noir)

25 april 2014 (Wasa Allé i Göteborg)

Doft: Lätt fruktig. Inslag av röda äpplen, röda bär och lime. Viss fatkaraktär.

Smak: Torr och naturligt fruktig. Körsbär, jordgubbar, hallon och röda äpplen.

Kommentar: Odlaren, och f d borgmästaren, Eric Rodez håller till i grand cru-byn Ambonnay. Efter att ha jobbat på Krug tog han över familjeegendomen 1984 och har hunnit skapa sig ett gott rykte bland vinkännare sedan dess. Eric jobbar helt ekologiskt med stor respekt för jorden och vinrankorna. Han förfogar över lite mer än sex hektar odlingar i hembyn. Ambonnay är känt för sin fantastiska pinot noir, men Erics odlingar består intressant nog till närmare hälften av chardonnay.

Den här champagnen görs av en blandning av 5-6 årgångar pinot noir från Ambonnay. 70 procent av druvorna har fått jäsa på små ekfat och en lika stor andel av vinet har inte genomgått någon malolaktisk jäsning. Det finns ingen uppgift om dosage, men jag upplever den som låg, sannolikt motsvarande extra brut (< 6 g/l). Fin flaska!

Dracks i en provning på Wasa Allé i Göteborg tillsammans med Marguet Vintage Grand Cru 2004, Salon 1999 och Krug 2000. Tanken med provningen var att inleda med två högklassiga odlare och avsluta med två av Champagnes största viner.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2017-2020



torsdag 12 juni 2014

Jacquesson Cuvée no 736


(53 % chardonnay, 29 % pinot noir, 18 % pinot meunier)

18 april 2014 (Pauly Saal i Berlin)

Doft: Brödig och lätt fruktig. Gröna äpplen, päron, mineral och röda vinbär.

Smak: Ung, mycket torr och mycket frisk smak. Gröna äpplen, mineral, röda bär (hallon, röda vinbär) och citrusskal. Mycket syra! Medellång eftersmak.

Kommentar: Jacquesson degorgerar sina viner löpande. Just denna Cuvée 736 har jag stött på från minst fyra olika batcher; degorgerade i oktober 2012, november 2012, mars 2013 respektive april 2013. Den här flaskan kommer från den sistnämnda batchen. Det intressanta är att det är förvånansvärt stor skillnad i både karaktär och mognadsgrad mellan de olika flaskorna.

Cuvée 736 är till 66 procent baserad på 2008 års årgång och till 34 procent på reservviner från 2007, 2006 och 2005. Dosage på endast 1,5 g/l. Stor potential men behöver ytterligare lagring!

Betyg idag: 84(++)

Sannolikt bäst: 2019-2024

Tidigare intryck av denna champagne:


Mina intryck av tidigare viner i serien:




söndag 8 juni 2014

1996 Krug


(48 % pinot noir, 31 % chardonnay, 21 % pinot meunier)

15 april 2014 (hemma)

Doft: Kraftfull, komplex, utvecklad och kryddig doft med rostade toner. Massor av rostade nötter samt brioche, gula och röda äpplen, rostat bröd och nöt-crème. Efter hand även inslag av kaffebönor, aprikos och en aning vanilj.

Smak: Utvecklad, komplex, klart syrlig och fruktig smak. Gula och röda äpplen, nougat, hasselnötter, citron, grapefrukt och äppelskal. Efter hand även persika och aprikos. Lång, torr eftersmak med inslag av mineral.

Kommentar: Oj, oj, oj! Kombinerar man Krug med 1996 kan resultatet naturligtvis inte bli annat än fantastiskt och nu börjar den här champagnen närma sig sin potential. Enligt koden på korken (V651) blev den här flaskan degorgerad i september/oktober 2006. Köpt på Systembolaget i november 2008. Klart bäst vid en temperatur på ca 12-15 grader!

Betyg idag: 96

Sannolikt bäst: 2018-2030


 
Tillägg 2022-02-27: Korrigerat druvblandningen.

onsdag 4 juni 2014

Jacques Selosse Substance


(100 % chardonnay)

12 april 2014 (hemma)

Doft: Mogen, komplex, fruktig, parfymerad och något kryddig doft. Tydliga sherrytoner med inslag av gräddkola, mogna gula äpplen, honung och apelsin. Efter hand även lakrits, brioche och en aning bränt bröd.

Smak: Utvecklad, frisk, kryddig och komplex. Mineral, grädde, gula äpplen, mogen citrus, citrusskal och grapefrukt. Lång, mycket torr eftersmak med inslag av tobak.

Kommentar: Oj, vilket vin! Känslan är snarare mogen chablis med kolsyra än champagne! Kanske den ultimata kombinationen av fylligt och friskt.

Anselme Selosse i Avize är fortfarande kultodlaren nummer ett i Champagne och det är ingen tvekan om vilket inflytande han haft över den nya generationen odlare. Och därmed hur viktig han varit för hela regionens utveckling de senaste tjugo åren! Substance är en solerablandning baserad på samtliga årgångar sedan 1986. Utöver att vara Anselmes största vin är det även det ultimata uttrycket för hembyns terroir. Genom att blanda många olika årgångar försvinner nämligen årgångsvariationerna och jordmånens karaktär lyfts fram. Och för varje år som går blir champagnen allt mer komplex!

Degorgerad 24 oktober 2007. Underbar guldgul färg. Utan tvekan ett unikt vin!

Betyg idag: 96

Sannolikt bäst: 2015-2025



tisdag 3 juni 2014

Chartogne-Taillet Cuvée Sainte Anne


(60 % chardonnay, 40 % pinot noir)

12 april 2014 (hemma)

Doft: Brödig och mycket fruktig doft. Inslag av gula äpplen, omogna päron och jäst.

Smak: Mycket torr, frisk och fruktig. Brioche, citrus, röda äpplen och en liten ton av vitpeppar. Fortfarande ung!

Kommentar: En härlig champagne! Druvsammansättningen varierar från år till år och består i den här flaskan av 60 procent chardonnay och 40 procent pinot noir. 70 procent av druvorna är från 2010 och till 30 % är reservvin från 2009. Dosage på 6 g/l.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2017-2020



måndag 2 juni 2014

2006 R. Pouillon & Fils Millésime Grand Cru


(100 % chardonnay)

11 april 2014 (R Vinbar i Köpenhamn)

Doft: Outvecklad, blommig och något kryddig doft. Inslag av honung och citrus.

Smak: Outvecklad; mycket torr och något fruktig smak. Omogen persika, gröna äpplen och mineral. Kort eftersmak.

Kommentar: Odlaren R. Pouillon & Fils håller till i Mareuil-sur-Aÿ. Firman grundades av Roger Pouillon 1947 och drivs idag av hans barnbarn Fabrice och hans fru Elodie. De förfogar över 15 hektar odlingar i bl a Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ, Mutigny och Écueil.

Druvorna till denna champagne kommer från grand cru-byarna Aÿ och Le Mesnil-sur-Oger. Dosage på 5 g/l. Degorgerad i juli 2012. Behöver lagras!

Betyg idag: 73(+)

Sannolikt bäst: 2019-2024



söndag 1 juni 2014

Larmandier-Bernier Latitude


(100 % chardonnay)

11 april 2014 (Det Vandrette i Köpenhamn)

Doft: Härligt fruktig doft av päron, gröna äpplen och mineral.

Smak: Mycket torr, frisk och outvecklad. Gröna äpplen, päron, mineral, salmiak, citrusskal och äppelskal. Medellång, mycket torr eftersmak.

Kommentar: Larmandier-Bernier grundades av Philippe Larmandier och Elisabeth Bernier 1971. Idag är det deras son Pierre Larmandier och hans fru Sophie som driver firman. I början av 90-talet började Pierre gå över mot ett ekologiskt arbetssätt och sedan 1999 arbetar man helt biodynamiskt. Det innebär bl a ett naturligt och långsiktigt arbetssätt med fokus på terroir. Man använder uteslutande naturlig jäst och tillsatsen av dosage är minimal. De äger idag 15 hektar odlingar belägna i hembyn Vertus samt i Cramant, Chouilly, Oger och Avize.

Latitude har ersatt Tradition som firmans enklaste champagne. Tidigare bestod den av upp till 20 procent pinot noir, men nu är den helt baserad på chardonnay från vingårdar på sluttningarna söder om Vertus. Dessa vingårdar ligger på ungefär samma latitud, men namnet syftar även på att vinet har en rund, rik och ”bred” stil.

Basvinet från 2009 utgör två tredjedelar av blandningen och är jäst på ståltank. Detta har blandats med fatlagrade reservviner från 2004, 2005, 2006, 2007 och 2008. Dosage på 4 g/l. En intressant champagne, men den behöver lagras för att komma till sin rätt!

Betyg idag: 79(+)

Sannolikt bäst: 2017-2020