Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 9 september 2013

2000 Comtes de Champagne


(Inlägg 100!)

(100 % chardonnay)

När: 16 augusti 2013

Var: Hemma

Doft: Så fort man kör ner näsan i glaset möts man av lika oväntade som omisstagliga shiraztoner! Det är en kraftfull, rökig och jordig doft med tydlig fatkaraktär. Inslag av lakrits, bränt gummi och mörka bär. Inte alls som de rostade toner jag förväntade mig!

Smak: Frisk och utvecklad smak med inslag av persika, mineral, blodgrape, nougat och hasselnötter. Den är len, inställsam och förföriskt god!

Kommentar: Det här doftar klart annorlunda än någon champagne jag druckit tidigare! Smaken är mer i linje med förväntningarna. Dosagen är, som ofta med huset Taittinger, aningen för hög, men det är ett klart hanterbart problem! Det är inte den bästa årgången av Comtes de Champagne men utan tvekan ett storslaget vin.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2014 – 2020
3 kommentarer:

 1. Kul att läsa om Comtes! Jag gillar Taittingers standardskumpa, men har än så länge inte smakat Comtes. Har dock en 04:a i källaren, men vet inte riktigt hur länge man ska vänta med att öppna den. /Johan

  SvaraRadera
 2. Hej Johan! Det är alltid svårt att bestämma sig för rätt tidpunkt att korka upp när man bara har en (1) flaska! Jag har själv inte druckit 2004:an än, men det är sannolikt ett bra vin redan idag. Fördelen med Comtes de Champagne, jämfört med andra prestigecuvéer, är att den brukar vara relativt utvecklad redan som ung. Å andra sidan lär den bara bli bättre ju längre du sparar den! Mitt bästa tips är att köpa en flaska till, så kan du dricka en och spara den andra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin! Det kanske blir att köpa en till då ;)
   Det är kul att läsa din blogg, den inspirerar till nya champagneköp!
   Hälsn Johan

   Radera