Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 3 december 2015

2012 Marie-Courtin Résonance

(100 % pinot noir)

27 oktober 2015 (Nobelhart & Schmutzig i Berlin)

Doft: Lätt fruktig och något kryddig doft med inslag av mineral, underbara äpplen, päron och kex.

Smak: Underbart ren och naturlig smak! Frisk och mycket torr. Äpplen, mineral, lite kex och lite citrus. Rejäl syra! Lång, mycket torr eftersmak.

Kommentar: Dominique Moreau grundade sin firma 2005 och har på kort tid fått status som ett av Champagnes mest lysande stjärnskott. Hon bygger sin verksamhet på visionen att göra champagner baserade på en druvsort från en vingård från (mestadels) en årgång av biodynamiskt odlade druvor och helt utan dosage. Det här är ett arbetssätt som står i stark kontrast till hur man traditionellt har arbetat i Champagne – med blandning och tillsatser och utan att ta något särskilt långsiktigt ansvar för marken man odlar – men som hon delar med många andra i den nya generationen odlare. Dominique håller till i byn Polisot nere i Aube och i likhet med Cédric Bouchard (Roses de Jeanne) i grannbyn Celles-sur-Ource och Bertrand Gautherot (Vouette & Sorbée) i Buxières-sur-Arce en mil därifrån, har hon valt att inte sätta sitt eget namn på etiketten utan Marie-Courtin – sin mormors namn!

Officiellt årgångslösa Résonance är Dominiques på pappret enklaste champagne. Till skillnad mot systervinet Efflorescence, som får jäsa på små träfat, vinifieras Résonance i ståltankar. Dessa båda champagner står för merparten av den begränsade produktionen och görs på druvor från samma vingård. Det övriga sortimentet består av en blanc de blancs (Eloquence), en rosé (Indulgence) och en blanc de noirs helt utan svavel (Concordance).

Denna Résonance dracks på halvflaska till en tiorättersmeny på underbara Nobelhart & Schmutzig i Berlin. Två veckor efter mitt besök blev de välförtjänt belönade med sin första stjärna i Guide Michelin. Enligt restaurangen blev flaskan degorgerad i dec 2014. Sannolikt är den baserad på 2012 års årgång.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2018-2021





4 kommentarer:

  1. Hej!

    Inspirerad av ditt inlägg beställde jag två flaskor Resonance och två flaskor Efflorescence. Var hittar jag degorgeringsdatum resp. årtalet för skörd? Hittar inget av detta på flaskan.

    /Fredrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Beklagar sent svar. Degorgeringsdatumet finns inristat längst ner på flaskan! Baserat på datumet kan man lista ut vilken årgång det handlar om.

      Radera
  2. Jag skickade ett mail till Marie Courtin och fick följande svar:
    There is a code graved on the bottom of the bottle which is organised on this manner :
    LE 12D0316ND which means Lt Efflorescence millésime 2012 disgorged in March 2016 non dosé.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen!

      Jag hade för mig att det endast var själva degorgeringsmånaden som var ingraverad - och det är möjligt att det var så tidigare - men nu när jag tittar på mina flaskor ser jag att det är som du beskriver!

      Radera