Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 21 januari 2018

2005 Paul Bara Annonciade

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

2 december 2017 (på kontoret)



Annonciade är Paul Baras nya prestigechampagne och detta är den andra årgången (2004 var den första). Champagnen är en hyllning till Annonciade Robert, dotter till en vinodlare i Bouzy, som 1836 gifte sig med den unge tunnbindaren Auguste François Bara. På sätt och vis kan man säga att historien om Champagne Bara startade då, men det var först på 1950-talet som Paul Bara började sälja champagne under eget namn. Den första årgången av Annonciade gjordes på 100 % pinot noir medan 2005:an är en blandning av 70 % pinot noir och 30 % chardonnay. Den är fatjäst och därefter lagrad på nya ekfat i sex månader. Dosage på 6 g/l. Okänt degorgeringsdatum. Flaskan köpt av Franska Vinlistan i november 2017.

Den här champagnen känns oerhört lovande, men är mycket ung i dagläget! Den dracks vid en Paul Bara-provning tillsammans med Special Club Rosé 2012 och Special Club 2006. Annonciade utsågs till provningens bästa vin, men själv tyckte jag att rosén var snäppet bättre idag.

Doft: Knuten, efter hand något parfymerad doft med viss fatkaraktär och en aning sherrytoner. Inslag av grädde, vanilj, ek och tvål.

Smak: Mycket ung; torr och efter hand något bärig. Äpplen, ljusa körsbär, vanilj och knäckebröd. Relativt lång, men diskret eftersmak av gula äpplen och äppelskal.

Betyg idag: 87(++)

Sannolikt bäst: 2023-2035


lördag 20 januari 2018

2006 Paul Bara Special Club

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

2 december 2017 (på kontoret)



Paul Baras Special Club brukar vara ett säkert kort. Denna nysläppta utgåva är mycket bra och mycket lovande, men helt klart ung idag. Flaskan degorgerad i juli 2017. Köpt på Systembolaget.

Dracks vid en Paul Bara-provning tillsammans med Special Club Rosé 2012 och Annonciade 2005.

Doft: Blommig och något fruktig doft. Efter hand brända toner. Inslag av gula äpplen, vita blommor, ljust bröd, bakverk, rostat bröd och nougat.

Smak: Frisk och torr; fortfarande mycket ung! Främst gröna äpplen och citron. Fin medelhög syra!

Betyg idag: 86(+)

Sannolikt bäst: 2022-2030

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):


torsdag 18 januari 2018

2012 Paul Bara Special Club Rosé

(71 % pinot noir, 29 % chardonnay)

2 december 2017 (på kontoret)



Paul Bara är tveklöst en av Champagnes främsta pinot noir-odlare. Man är även en stolt representant för Club Trésors de Champagne, sammanslagningen av odlare bakom Special Club-flaskorna, och den enda producenten som gör en Special Club Rosé.

2012 är en underbar årgång och det märks även i denna champagne. Den är så klart ung men redan oerhört uttrycksfull och mycket, mycket bra. Den kommer att bli fantastisk om man ger den några års lagring! Flaskan degorgerad i november 2016. Köpt på Systembolaget (beställningssortimentet).

Champagnen dracks vid en Paul Bara-provning tillsammans med Special Club 2006 och Annonciade 2005. Det var tre unga champagner som alla presterade riktigt bra! Vi var inte helt eniga i gruppen, men personligen tyckte jag att rosén var bäst denna dag.

Doft: Bärig och relativt kraftull doft med inslag av tuttifrutti, smultron, hallon, röda äpplen, jäst och lime.

Smak: Mycket frisk, torr och bärig smak av hallonsoda, röda äpplen, citrus, jordgubbar och röda vinbär. Hög syra.

Betyg idag: 88(+)

Sannolikt bäst: 2022-2032


måndag 15 januari 2018

Henri Giraud Fût de Chêne MV09

(75 % pinot noir, 25 % chardonnay)

30 november 2017 (på kontoret)



Fût de Chêne från Henri Giraud är en fatjäst och fatlagrad (12 månader) multi-vintagecuvée. Mellan 1990 och 2000 var den en ren årgångschampagne, men sedan 2002 är den, i likhet med Krug Grande Cuvée, en champagne som bygger på en basårgång som kombineras med reservvin från (ett stort antal) äldre årgångar. Den här utgåvan har som namnet antyder 2009 som basårgång. Flaskan degorgerad i oktober 2015. Köpt på Systembolaget (beställningssortimentet) några dagar innan provningen.

Det här är en fantastisk champagne! Samtidigt som den är fyllig och väldigt uttrycksfull känns den dock fortfarande relativt ung och jag är helt övertygad om att den kommer att vinna på ytterligare lagring.

Dricks vid en provning tillsammans med 28 av mina närmaste kollegor samt Palmer & Co Blanc de Blancs 2012 och Pol Roger Vintage 2008. Som vanligt vid den här typen av provningar får man förhållandevis liten mängd av och inte minst kort tid med respektive vin. Analysen blir därför relativt ytlig och champagnen hinner inte luftas så länge som den bör. Jag tycker dock att Fût de Chêne hinner visa upp stora delar av sitt fantastiska doft- och smakspektrum och den är helt klart min favorit, men det är Pol Roger som utses till provningens bästa vin.

Doft: Komplex, blommig och något utvecklad doft med fatkaraktär. Inslag av växthus, hyacint, ek, ljust bröd, smultron, fikon och romrussin.

Smak: Blommig, torr och fyllig smak med fatkaraktär. Röda äpplen, citrus och hasselnötter.

Betyg idag: 90(+)

Sannolikt bäst: 2020-2030

Tidigare intryck av Henri Giraud Fût de Chêne (med länkar till resp inlägg):

söndag 14 januari 2018

2008 Pol Roger Vintage

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

30 november 2017 (på kontoret)



Pol Rogers fyra årgångschampagner – Vintage, Blanc de Blancs, Rosé och Cuvée Sir Winston Churchill – är genomgående mycket bra viner, t o m fantastiska i många fall. Vintage är alltid en blandning av 60 % pinot noir och 40 % chardonnay, vilket brukar ge ett generösare uttryck än systervinet Blanc de Blancs. 2008:an är fortfarande ung, men den är redan mycket, mycket bra och har helt klart potential att utvecklas till en av de bästa årgångarna någonsin!

Champagnen dracks vid en provning, som jag anordnade för mina kollegor, tillsammans med Palmer & Co Blanc de Blancs 2012 och Henri Giraud Fût de Chêne MV09. Pol Roger utsågs till provningens vinnare med 16 bäströster av 29! Flaskan köpt på Systembolaget precis innan provningen. Årgångsbytet till 2009 har för övrigt redan inletts, så den som vill hinna lägga beslag på några 2008:or bör skynda sig!

Doft: Komplex, brödig och något utvecklad doft med inslag av jäst, gröna äpplen, brioche, fänkål, margarin och lite vit choklad.

Smak: Fruktig; fortfarande ung men med en fin koncentration av äpplen, grapefrukt och hasselnötter.

Betyg idag: 88(+)

Sannolikt bäst: 2022-2030

Mina intryck av andra årgångar av Pol Roger Vintage:

lördag 13 januari 2018

2012 Palmer & Co Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

30 november 2017 (på kontoret)



I samband med årets julfest på kontoret anordnade jag en champagneprovning för mina kollegor. Då valde jag att ta med den här champagnen samt Pol Roger Vintage 2008 och Henri Giraud Fût de Chêne MV09. Tanken var att välja tre champagner med olika karaktär samtidigt som det skulle finnas en tydlig kvalitetsskillnad mellan de tre flaskorna, à la ”bra”, ”bättre”, ”bäst”. Min personliga åsikt var i alla fall att det handlade om tre champagner på tre tydligt olika nivåer, men intressant nog hade alla tre sina förespråkare bland mina kollegor! Alla som var med fick rangordna de tre vinerna och Palmer & Co, som är en mycket lovande champagne men som jag ändå tycker är klart enklast av de tre, fick tre bäströster (förstaplatser) av 29. Den blev därmed, som väntat, klar trea i provningen.

Palmer & Co Blanc de Blancs 2012 är helt klart ung idag men bjuder ändå på en mycket trevlig upplevelse. 2012 är en fantastisk årgång i Champagne och även ”enklare” champagner som Palmer & Co bör utvecklas väl om man ger dem några års lagring (gärna åtminstone fem år i det här fallet)! Betyget 87 är aningen generöst. Flaskan köpt på Systembolaget några dagar innan provningen.

Doft: Fruktig, brödig och något utvecklad. Inslag av gummi, gula äpplen, gula päron, citrus, sten, kex och honung.

Smak: Fruktig, frisk och torr. Främst äpplen, citron och en aning citrusskal.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2022-2027

Mina intryck av tidigare årgångar av Palmer & Co Blanc de Blancs:


fredag 12 januari 2018

2005 Cédric Bouchard Roses de Jeanne La Haute-Lemblé

(100 % chardonnay)

28 november 2017 (Tweed i Stockholm)



La Haute-Lemblé (ibland stavat med bindestreck, ibland utan) görs på fem olika kloner av chardonnay som odlas på ett stycke land på 0,118 hektar. Den årliga produktionen uppgår till mellan 900 och 1200 flaskor. Precis som Cédric Bouchards övriga champagner görs den utan dosage. Sannolikt degorgerad i april 2009.

Den här känns mer utvecklad än La Bolorée 2005, som jag drack vid samma tillfälle, men är inte riktigt lika bra. Den är dock snudd på fantastisk och presterar sannolikt på topp nu och under de närmaste åren!

Doft: Utvecklad och brödig doft med inslag av citron, honung och smörstekt vit fisk. Efter längre tids luftning uppstår tydliga sherrytoner.

Smak: Frisk, något fruktig och mycket torr. Gula äpplen, honung och grapefrukt.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2015-2021


onsdag 10 januari 2018

2005 Cédric Bouchard Roses de Jeanne La Bolorée

(100 % pinot blanc)

28 november 2017 (Tweed i Stockholm)



La Bolorée är en av Cédric Bouchards härliga, men ack så svårfångade vingårdschampagner. Den 0,2107 hektar stora (lilla!) odlingslotten, planterad med 100 % pinot blanc, ger, med hjälp av små skördeuttag och en närmast pedantisk urvalsprocess bland druvorna som plockas, mellan 800 och 1000 flaskor varje år. I likhet med odlarens övriga viner görs den utan dosage, vilket ger en härligt naturlig champagne.

Det är möjligen inte den största årgången, men det är en underbar champagne som befinner sig i en strålande drickfas idag! Den bjuder på fantastisk komplexitet, fin intensitet och en helt OK längd.

Doft: Komplex och utvecklad doft med tydligt gröna toner. Senare något rostade toner. Inslag av gröna äpplen, apelsinkonfekt, jäst, bakverk, kiwi, mandlar, grön paprika och grädde.

Smak: Frisk, fruktig, torr och komplex smak av gröna äpplen, yuzu, mandelmassa, aprikos och kiwi.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2016-2022

Mina intryck av andra årgångar av La Bolorée (med länkar till resp inlägg):


söndag 7 januari 2018

2008 Paul Bara Grand Millésime

(90 % pinot noir, 10 % chardonnay)

18 november 2017 (hemma)



Paul Baras ”vanliga” årgångschampagne – vid sidan om Special Club, Special Club Rosé, Comtesse Marie de France och Annonciade – är alltid ett säkert kort. Och även om den är enklare på papperet presterar den ofta på i princip samma nivå som sina dyrare systerviner! Numera (sedan årgång 2007) har man lagt till ett ”Grand” framför millésime i namnet. Man har även fräschat upp designen på sina etiketter, vilket känns som en välkommen förändring!

Årgång 2008 är redan en fantastisk champagne även om den fortfarande är ung. Jag dricker flaskan över tre dagar, med viss utveckling som följd. Degorgerad i maj 2017. Dosage på 8 g/l. Köpt från Franska Vinlistan i augusti 2017.



Doft: Bärig och något kryddig doft med inslag av jäst, hallon och röda äpplen. På tredje dagen dyker det dessutom upp körsbär och lätt brända toner.

Smak: Frisk, torr, komplex och härligt koncentrerad! Röda äpplen, hallon, tranbär, blodapelsin och persika. Dag tre hittar jag även inslag av körsbär och citron.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2022-2030

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

torsdag 4 januari 2018

Marie-Noëlle Ledru Extra-Brut

(85 % pinot noir, 15 % chardonnay)

18 november 2017 (hos Mattias & Helen i Göteborg)



Bara några korta rader om Marie-Noëlle Ledrus Extra-Brut: Jag fick den serverad blint hemma hos vinvänner i Göteborg (tack, Henrik!) och kände direkt på doften att det var Ledru i glaset!

Extra-Brut är den mer ambitiösa av odlarens båda instegsviner. Till skillnad mot systervinet Brut, som i grund och botten är samma vin, får den ligga ett år längre på jästfällningen och får dessutom, som namnet antyder, en lägre dosage.

Den här flaskan blev förmodligen degorgerad 2014 och är därmed sannolikt baserad på årgångarna 2010, 2009 och 2008. Den är mycket bra, men i likhet med Ledrus övriga viner behöver den tid och känns följaktligen fortfarande ung.

Doft: Komplex, brödig och något utvecklad. Inslag av jäst, äpplen, smör och honung.

Smak: Komplex och mycket torr. Något utvecklad, men fortfarande ung. Gröna äpplen, mineral (i brist på tydligare alternativ) och citrus.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2020-2025

Mattias och Helen bjöd för övrigt på dessa fina ostar:


onsdag 3 januari 2018

2012 Marc Hebrart Special Club

(55 % pinot noir, 45 % chardonnay)

17 november 2017 (Pers kontor i Göteborg)



Denna Special Club är gjord på pinot noir från Mareuil-sur-Aÿ och Aÿ samt chardonnay från Mareuil, Oiry och Chouilly. Pinotodlingarna i hembyn Mareuil är för övrigt odlarens äldsta och fint belägna på sluttningarna ovanför Philipponnats berömda vingård Clos des Goisses.

Årgången 2012 fortsätter att övertyga! Den här champagnen är väldigt charmig och känns mycket lovande. Givetvis ung, men redan väldigt tillgänglig. Den kommer dock att vinna på 5-6 års lagring! Flaskan köpt på Systembolaget, där den fortfarande finns tillgänglig i vissa butiker.

Doft: Komplex, fruktig och rökig doft med inslag av framförallt apelsinskal och hallonkärnor. Efter lång tid i glaset framträder tydliga toner av filmjölk.

Smak: Fruktig, charmig och lättsam! Den bjuder på en kombination av apelsin, apelsinskal, persika och röda bär.

Betyg idag: 87(+)

Sannolikt bäst: 2022-2028

Champagnen dracks som föråkare innan en fantastisk rieslingprovning med följande kombattanter:



Den drabbningen vanns för övrigt av Keller!

tisdag 2 januari 2018

2005 Paul Bara Millésime

(90 % pinot noir, 10 % chardonnay)

11 november 2017 (hemma)



Paul Baras vanliga årgångschampagne, Millésime, är alltid mycket bra och det gäller även när det handlar om en medioker årgång som 2005. Den är väldigt charmig och lättdrucken idag, men kan sannolikt vinna på ett par års ytterligare lagring!

Den här flaskan köpte jag vid ett besök hos Paul Bara den 31 oktober 2014. Degorgeringsdatumet är den 29 oktober 2014, d v s endast två dagar innan mitt besök.

Doft: Bärig och utvecklad doft av jäst, jordgubbar, smultron och röda äpplen. Senare, efter längre tids luftning, även kex och mjölkchoklad.

Smak: Mycket frisk, tydligt bärig, relativt koncentrerad och torr smak av jordgubbar, lime, röda äpplen och grädde. Medelhög syra.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2019-2024